Кјел Нордстрем: За 50 година, уместо 218 држава имаћемо 600 градова

Поделите:

На Synergy Global Forum-у последњи је излагао Кјел Нордстрем, професор Шведске школе економије, а предавање је напустило око 50 одсто публике, јер није разумело о чему говори. 

О чему је говорио професор Нордстрем: о томе да смо на почетку убрзане урбанизације; да државе умиру и да ћемо за око 50 година уместо садашњих 218 држава имати 600 градова.

На пример, за 25 година неће више бити Аустрије, јер је Аустрија – Беч са приградским насељима. Русија се концентрише око неколико градова (Москве, Јекатеринбурга и Владивостока, док ће (чак) Нижниј Новгород бити реон Москве.

Нордстрем је на крају сугерисао да је важна динамика: број домаћинстава са једним човеком се увећава невероватном брзином и људи почињу да уче како да живе сами, наравно уз помоћ машина. У Шведској у 2008. години било је 48 одсто домаћинстава у којима је живео само један човек. Сада је таквих домаћинстава 56 одсто. То није повод за тугу и страдање, већ чињеница коју морамо прихватити као неопходан елемент еволуције и адаптације.

Било би глупо од стране човека да покуша зауставити еволуцију.

Мислите, развијајте се. Већ сада имамо у главама информација више него што можемо да искажемо, закључује професор Нордстрем.

ИЗВОР: Центар академске речи

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here