ККП преузима медијско небо а држава немоћна

Поделите:

Амерички фонд ККР инвестмент на чијем челу се налази бивши шеф ЦИА Дејвид Петрус од 2013. до данас је купио или ставио под контролу већи део српских медија. Петреус у свом власништву има највећу кабловску мрежу у Србији СББ, затим Гранд продукцију, контролише интернет портал Блиц, ТВ Н1 чији је оснивач. Бивши градоначелник Београда Драган Ђилас је у сувласничким односима са оснивачем кабловске мреже СББ.
Грчка породица Кирјаку у чијем власништву су ТВ Прва и О2(Б92) захтевала је од РЕМ-а прерасподелу колача који остварују кабловски оператери, пре свега СББ који покрива највећи део корисника у Србији. СББ зарађује новац од корисника а не плаћа онима који му испоручују програм.
РЕМ је одлучио да су кабловски оператери дужни да преносе телевизије са националном фреквенцијом али да не морају да плаћају те телевизије јер таква обавеза не постоји ни у једној европској држави. Ипак истине ради треба рећи да ни у једној европској држави један оператер нема монопол над већином корисника као што то има Петреусов СББ.
Дистрибутери су незадовољни обавезом емитовања, па су поједини неколико месеци одбијали да приказују Б92, Прву и Хепи, јер су захтевале надокнаду.
– Национални емитери чине више од 60 одсто укупне гледаности на свим кабловским системима. Сви остали, чије програме оператори плаћаји, доносе им мање од 40 одсто гледаности. Зато нема логике да странима, попут Фокса, Универзала или Дизнија, плаћају, а да националним кућама, без којих би изгубили кориснике, не плате ништа – рекао је Драган Караџић за Новости.
У јутарњем програму ТВ Пинка председник Пословног удружења кабловских оператора Србије Андрија Беднарик је стао у одбрану одлука РЕМ-а које заправо иду на руку кабловским дистрибутерима од којих је највећи СББ. Тиме се ТВ Пинк сврстао на страну Дејвида Петреуса у његовој борби за доминацију над српским медијским простором.
Аргументи које је Андрија Беднарик изнео у јутарњем програму ТВ Пинка би били на месту када Петерус не би држао монопол над већином домаћих медија и најјачом кабловском мрежом СББ. Око 75 одсто домаћинстава ТВ гледа путем „кабла“, а услугу им пружа и наплаћује неки од 80 кабловских оператора. Са сваком домаћом и страном комерцијалном телевизијом, или са њиховим заступницима, потписују уговор којим се одређује ко коме плаћа емитовање и у ком износу. Неке телевизије плаћају да би биле емитоване, а друге наплаћују емитовање свог садржаја.

Патриот

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here