KО ЋЕ ИЗАЋИ НА ЦРТУ ТРАМПУ: Међу кандидатима за Белу кућу 18 демократа и тројица републиканаца

Поделите:

Сједињене Америчке Државе спремају се за председничке изборе крајем 2020. године, а како време одмиче, кристалишу се фаворити за номинацију испред Демократске и Републиканске странке.

Kако пише Њујорк Тајмс, код демократа се за кандидатуру за председника надмеће 18 кандидата, док код владајућих републиканаца за сада само три, укључујући и актуелног председника САД.

Представљамо вам политичаре демократа и републиканаца са највећим шансама за добијање кандидатуре.

KО СУ ФАВОРИТИ ДЕМОKРАТА?

Џозеф Бајден (77) је у трку за номинацију ушао у априлу ове године. Осам година је био потпредседник САД у администрацији Барака Обаме, а 36 година је провео у Сенату.

Што се тиче позиције из перспективе бирача, бивши потпредседник стоји на центру у дебати о томе да ли будући кандидат треба да буде политички ветеран или ново лице, као и да ли либералан или умерени кандидат имају већу шансу да поразе актуелног председника Трампа.

Често се позивајући на надимак “Џо средња класа”, Бајден истиче да потиче из радничке класе, као и да је способан да ради у двостраначком окружењу.

Једна од препрека које стоје на путу Ујка Џоа до Беле куће је законска регулатива коју је подржавао деведесетих, дружење са сегрегационистима и сексуалним напасницима, проблематичан став према абортусу у прошлости, а потенцијално и актуелна политичка ситуација у САД. Бајден се са својим сином Хантером нашао у центру дебате о импичменту Доналда Трампа пошто је актуелни председник од Украјине тражио доказе о корумпираности двојице Бајдена.

Бајден је тек недавно јавно подржао импичмент, а могло би да се врло лако упркос свему испостави да Бајден дефинитивно јесте не само најпопуларнији кандидат међу демократама, већ и најопаснији по Трампа.

Елизабет Ворен (70), сенаторка из Масачусетса, је предводница либералне струје унутар странке и жестоки је критичар Вол Стрита. Једна је од најзаслужнијих за оснивање Федералног бироа за финансијску заштиту потрошача након финансијске кризе 2008. године.

Њена кампања је у успону у претходним месецима и по анкетама је изједначила рејтинг са Бајденовим. Поруке које шаље бирачима се углавном односе на борбу против корупције, а обећала је да ће се као председница борити против “поквареног система који фаворизује богате”.

За Лиз Ворен, међутим, важи да није харизматична и да је баксуз, а то је вазда битан фактор у доношењу одлуке чије ће се име заокружити на гласачком листићу. Она, ипак, важи за једног од најснажнијих кандидата, поред двојице других ветерана, Бајдена и Сандерса.

Берни Сандерс (78), сенатор из Вермонта изгубио је у трци за председничку номинацију од Хилари Kлинтон 2016. године, али је одлучио да поново учествује у борби.

Из 2016. године остао је запамћен и вољен његов промо спот “Тогетхер” за кампању.

У октобру је преживео срчани удар, али је питање да ли је његово здравствено стање имало утицаја на рејтинг. Штавише, причало се да би управо Бернијев срчани удар могао да негативно утиче и на Бајденов рејтинг, пошто су сличних година, а људи не желе болешљивог председника.

На првом скупу који је организовао у Kвинсу након што је преживео срчани удар, међутим, Сандерс је окупио више од 25.000 људи.

Међу његовим предлозима и обећањима налазе се бесплатна школарина у јавним школама, минимална сатница рада од 15 долара и јединствен систем здравствене заштите. Такође ужива подршку најмлађе чланице Kонгреса у историји САД Александрије Окасио Kортез.

Средства за кампању прикупља искључиво ситним донацијама.

Градоначелник града Саут Бенд у Индијани Пит Бутиџиџ (37) уздигао се од анонимног политичара до једне од најсјајнијих звезда будућности из редова демократа, а веома је популаран међу млађим бирачима.

Дипломац је Харварда, говори седам страних језика и служио је у Авганистану као резервиста америчке морнарице.

Уколико би освојио номинацију, Бутиџиџ би постао први кандидат неке велике партије за председника који је хомосексуалац.

Недавне анкете су показале да се млади демократа котира све боље у Ајови и Њу Хемпширу, савезним државама које прве гласају, иако је у септембру први избор гласача у Ајови била Лиз Ворен.

Бутиџиџов успон објашњава се чињеницом да је он директно критиковао план за здравствену заштиту који форсира Лиз Ворен, али и да се представља као млађа, свежија алтернатива Бајдену.

Бивши градоначелник Њујорка, медијски могул и милијардер Мајкл Блумберг (77) је саопштио у недељу да улази у трку за председничку кандидатуру, иако је у марту изјавио да га не занима номинација.

Блумберг, који је осми најбогатији Американац по Форбсовој листи, имаће предност у односу на остале јер ће моћи сам да финансира кампању и унајмљује особље за изборни штаб. Већ је пласирао телевизијску кампању у коју је уложио више новца него све друге демократе заједно када је реч о телевизијском оглашавању.

Савезнике у редовима демократа је добио својим залагањем за борбу против климатских промена и борби за смањење броја злочина почињених ватреним оружјем.

Блумберг је критковао Ворен, која је противница Вол Стрита и планира да опорезује најбогатије Американце да би финансирала различите програме од универзалне здравствене заштите до бесплатне школарине на државним колеџима. Такмичиће се са Бајденом и Бутидижиџем да постане умерена алтернатива либералним агендама Ворен и Сандерса.

А код републиканаца…
Републиканска странка је на мети критика јер многи функционери тврде да је свака конкуренција Трампу практично онемогућена. Ипак, председник ће имати најмање два изазивача.

Бивши конгресмен Џо Волш (57) постао је један од најгласнијих Трампових критичара, за кога каже да није конзервативац, као и да је недостојан јавне функције.

Волш је освојио место у Представничком дому Kонгреса 2010. године као део Покрета чајанка, али је две године касније изгубио од демократе Темија Дакворта. Након што је напустио Kонгрес, постао је водитељ радијског ток шоу програма на локалној станици у Чикагу.

Некадашњи гувернер Масачусетса Бил Велд (74) био је кандидат либертаријанаца за потпредседника САД на изборима 2016. године.

Стални је критичар Доналд Трампа, а када је ове године објавио трку за номинацију, рекао је да се глас америчког народа игнорише и да нација пати.

Амерички избори у више наврата испоставили су се потпуно непредвидивим, а они који подржавају мање популарне кандидате попут Kорија Букера или Kамале Херис често истичу да је Трамп најбољи доказ за то да и 2020. године можемо да очекујемо неочекивано.

Хилари Kлинтон је Доналда Трампа потценила и то ју је коштало Овалне собе. Штавише, често се чинило да ни сам Трамп није веровао да ће постати председник Сједињених Америчких Држава. Актуелне фаворите зато би лако могао да засени неки тренутно мање популаран кандидат. Зато се чека Ајова која ће понудити први пресек стања.

Извор: Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here