Ко је Александар Јаблановић, контроверзни функционер са Косова и какве везе има са Харадинајем

Поделите:

За Александра Јаблановића, који је јуче репетирао пиштољ на представнике Српске листе, везане су бројне контроверзе и оптужбе, али му ниједна није била препрека за низ државних, па и страначких функција, што у српским државним органима, што на Косову. Напад на активисте Срба на КиМ само је један у низу његових инцидената и право је питање како, упркос томе, опстаје и у политици и на слободи.

 Александар Јаблановић, сада председник Партије косовских Срба, преноћио је у притвору након што је претио репетираним пиштољем активистима Српске листе. Како су навели, Јаблановић их је напао док су лепили плакате и викао: „Ово је Косово, ово није Србија, одлепљујте плакате да вас не побијем“.
Дуго се већ спекулише о његовој повезаности са албанским политичарима, пре свега са Рамушем Харадинајем и Хашимом Тачијем.

Пре две године, док је био на функцији председника Српске листе, спекулисало се да је узео 100.000 евра од Харадинаја тврдећи да је то за Српску листу, а новац је наводно задржао за себе.

Харадинај и Тачи

Због сумње да је умешан у криминал смењен је са функције председника те листе. Како су саопштили представници Срба, он се „својим деловањем морално и професионално дисквалификовао, па је његово ангажовање постало погубно по интересе народа“.

Последњих месеци спекулише се да је Партију косовских Срба основао како би помогао Хашиму Тачију да формира војску Косова, за шта су неопходни и гласови српске мањине на КиМ. У недавној изјави за „Блиц“, Јаблановић је, међутим, то демантовао.

Државна функција као надокнада

Као лидер Српске листе и члан ПС Александра Вулина, био је министар за заједнице и повратак, али се ни на тој позицији није дуго задржао. Смењен је јер је назвао „дивљацима“ учеснике протеста који су онемогућили расељеним Србима да посете цркву у Ђаковици.

Скоро две године провео је на функцији државног секретара у Министарству за рад и социјалну политику, на чијем је челу Александар Вулин. То место практично је добио као надокнаду након смене са функције председника Српске листе, а одатле је отишао након великог скандала. Наиме у службеном аутомобилу Министарства за рад, чији је у том тренутку био функционер, ухапшен је његов рођени брат због сумње да дилује дрогу.

Александар Јаблановић био је и посланик у Скупштини Србије, али ни ту функцију није обављао без мрље. Агенција за борбу против корупције поднела је пријаву против њега јер није пријавио имовину и приходе.

Породица и скандали

Осим његовог брата, на мети државних органа био је и њихов отац Драган Јаблановић. Против њега је Специјалном тужилаштву у Београду поднета кривична пријава због сумње за шпијунажу. Смењен је са функције председника Привременог органа општине Лепосавић.

Писало се и о његовим финансијским малверзацијама. Наводно је потрошио око 45 милиона динара добијених од власти у Београду без спровођења поступка јавних набавки.

– Он је, на пример, без ичијег одобрења спојио три пројекта за изградњу путева у један, при чему уопште није спровео поступак јавне набавке. Тендере у Лепосавићу нису обављали ни за друге пројекте, већ су потписивали уговоре са извођачима које би сами изабрали – објашњавали су за „Блиц“ у Влади Србије.

Бомба на породичну кућу

На кућу Драгана Јаблановића, карејм 2015, бачена је експлозивна направа, али до данас нису откривени извршиоци нити мотив напада.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here