Ko je Aleksandar Jablanović, kontroverzni funkcioner sa Kosova i kakve veze ima sa Haradinajem

Podelite:

Za Aleksandra Jablanovića, koji je juče repetirao pištolj na predstavnike Srpske liste, vezane su brojne kontroverze i optužbe, ali mu nijedna nije bila prepreka za niz državnih, pa i stranačkih funkcija, što u srpskim državnim organima, što na Kosovu. Napad na aktiviste Srba na KiM samo je jedan u nizu njegovih incidenata i pravo je pitanje kako, uprkos tome, opstaje i u politici i na slobodi.

 Aleksandar Jablanović, sada predsednik Partije kosovskih Srba, prenoćio je u pritvoru nakon što je pretio repetiranim pištoljem aktivistima Srpske liste. Kako su naveli, Jablanović ih je napao dok su lepili plakate i vikao: „Ovo je Kosovo, ovo nije Srbija, odlepljujte plakate da vas ne pobijem“.
Dugo se već spekuliše o njegovoj povezanosti sa albanskim političarima, pre svega sa Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem.

Pre dve godine, dok je bio na funkciji predsednika Srpske liste, spekulisalo se da je uzeo 100.000 evra od Haradinaja tvrdeći da je to za Srpsku listu, a novac je navodno zadržao za sebe.

Haradinaj i Tači

Zbog sumnje da je umešan u kriminal smenjen je sa funkcije predsednika te liste. Kako su saopštili predstavnici Srba, on se „svojim delovanjem moralno i profesionalno diskvalifikovao, pa je njegovo angažovanje postalo pogubno po interese naroda“.

Poslednjih meseci spekuliše se da je Partiju kosovskih Srba osnovao kako bi pomogao Hašimu Tačiju da formira vojsku Kosova, za šta su neophodni i glasovi srpske manjine na KiM. U nedavnoj izjavi za „Blic“, Jablanović je, međutim, to demantovao.

Državna funkcija kao nadoknada

Kao lider Srpske liste i član PS Aleksandra Vulina, bio je ministar za zajednice i povratak, ali se ni na toj poziciji nije dugo zadržao. Smenjen je jer je nazvao „divljacima“ učesnike protesta koji su onemogućili raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici.

Skoro dve godine proveo je na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, na čijem je čelu Aleksandar Vulin. To mesto praktično je dobio kao nadoknadu nakon smene sa funkcije predsednika Srpske liste, a odatle je otišao nakon velikog skandala. Naime u službenom automobilu Ministarstva za rad, čiji je u tom trenutku bio funkcioner, uhapšen je njegov rođeni brat zbog sumnje da diluje drogu.

Aleksandar Jablanović bio je i poslanik u Skupštini Srbije, ali ni tu funkciju nije obavljao bez mrlje. Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prijavu protiv njega jer nije prijavio imovinu i prihode.

Porodica i skandali

Osim njegovog brata, na meti državnih organa bio je i njihov otac Dragan Jablanović. Protiv njega je Specijalnom tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava zbog sumnje za špijunažu. Smenjen je sa funkcije predsednika Privremenog organa opštine Leposavić.

Pisalo se i o njegovim finansijskim malverzacijama. Navodno je potrošio oko 45 miliona dinara dobijenih od vlasti u Beogradu bez sprovođenja postupka javnih nabavki.

– On je, na primer, bez ičijeg odobrenja spojio tri projekta za izgradnju puteva u jedan, pri čemu uopšte nije sproveo postupak javne nabavke. Tendere u Leposaviću nisu obavljali ni za druge projekte, već su potpisivali ugovore sa izvođačima koje bi sami izabrali – objašnjavali su za „Blic“ u Vladi Srbije.

Bomba na porodičnu kuću

Na kuću Dragana Jablanovića, karejm 2015, bačena je eksplozivna naprava, ali do danas nisu otkriveni izvršioci niti motiv napada.

Blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here