Kо је човек којем је Милорад Додик дао две читуље у београдској “Политици”?

Поделите:

Ливне је био саветник Милорада Додика, када је он био председник Републике Српске

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је у данашњем броју листа “Политика” дао две читуље некадашњем сенатору и шефу Председништва Републике Српске у Израелу Арију Ливнеу.

Додик је последњи поздрав упутио и као члан Председништва БиХ, али и као његов велики пријатељ.

– Драги Ари, памтићемо те по великој енергији којом си остварио много тога и заслужено, остаћеш вечно у нашим срцима – наводи се у читуљи коју потписује Додик са породицом.

Председник Јеврејског културног центра и дугодишњи специјални представник и шеф председништва РС у Израелу Ари Ливне умро је у Јерусалиму у 99. години. Недавно је објављена вест да се лечио на Kлиници за онкологију Универзитетског клиничког центра РС.

Ливне је рођен 1921. године у Будимпшети у имућној јеврејској породици. Детињство је провео у Новом Саду, а крајем 1941. га родитељи премештају из Новог Сада у Будимпшету. У октобру 1942. мађарски фашисти су га мобилисали у рудник код Бора, у ком су се као принудни радници налазили Јевреји из Румуније, Чехословачке и поткарпатских делова Русије.

Пред крај рата када је сазнао да се Мађари и Немци повлаче, те да ће логораши да буду погубљени, Ари Бежи на територију под контролом југословенских партизана и ту им се прикључује.

Његове родитеље су Мађари 1944. у Новом Саду предали Немцима, након чега су пребачени у Аушвиц, где му је мајка убијена. Отац је преживео.

Након ослобађања Југославије осуђен је и затворен у Сремској Митровици због критике власти. По изласку из затвора 1953. оженио се Београђанком Јелисаветом Јелицом Наумовић.

У Израел је отишао 1956. године.

О његовом животу је 2012. снимљен документарни филм “Ари”.

Kонтроверзе око функције
Ливне је био саветник Милорада Додика, када је он био председник Републике Српске. Тада је био и на челу представништва РС у Израелу, а ову потоњу функцију му је чак својевремено оспоравао и бивши министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Наиме, Амбасада Босне и Херцеговине у Израелу примила је 20. априла 2017. ноту Министарства спољних послова те земље у којој је наведено да су у претходном периоду исцрпљени сви дипломатски канали којима су покушали да укажу на чињеницу да представништво РС-а у Израелу не постоји и да Ари Ливне није представник РС у тој земљи.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић прошле године је на седници НСРС-а изнео тврдње да је тада 98-годишњи Ливне и даље примао плату из буџета РС.

 

telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here