KО ЈЕ ГОСПОЂА ЕРДОГАН? Одбила да се УДА ПОKРИВЕНА, оптужују је да немилице троши и да нема ништа против харема

Поделите:

У службену посету Србији стигао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је са собом повео супругу Емину. Док се о њему мање-више све зна, информација о првој дами Турске има далеко мање. Жена која са Ердоганом већ 40 година дели добро и зло у почетку није учествовала у политичкој каријери свог мужа, а онда се нашла у центру локалног скандала.

Била је то шеста година владавине турског председника. Турска, тада и даље неокрњеног Ататурковог наслеђа, није добро поднела стајлинг Емине Ердоган. Тачније, реч је о представницама организације “Жене европске републике Турске”, које су оптужиле Емину Ердоган да је носила хиџаб током путовања у иностранство, и тако “на нетачан и неправилан начин представила лице савремене турске жене у међународној јавности”. Међутим, све је остало на тужби, а након иницијалне вести о овом случају се више ништа није знало.

Kонзервативна браћа

Емина Ердоган има 62 године, а рођена је у Истанбулу. Међутим, и даље постоје недоумице око насеља у ком је рођена, што је у Истанбулу јако важно: јер, огромна је разлика између савременог Ускудара (њен родни крај по једним подацима) и конзервативног и религиозног Фатихома (у који је стављају други извори).

Емина је у једном од ретких интервјуа признала да је то јако тешко поднела, те да је у једном моменту помишљала и на самоубиство. Ипак, у помоћ јој је притекла мајка, која јој даје дозволу да излази из куће. Ускоро упознаје списатељицу Шуле Јискел, која је преиспитивала улогу турске и уопште муслиманске жене у свету.

Емина ускоро постаје члан удружења “Асоцијација идеалистичке жене”. Активно делујући у тој служби, упознала је и свог будућег супруга, за ког се удала 4. јула 1978, уз велики отпор Ердоганове мајке, која је инсистирала да јој се син ожени потпуно покривеном девојком, што Емина није хтела.

– Тајип је изгубио неколико килограма због стреса након свађе са мајком. Изгледао је као дух – рекла је поменута списатељица Јуксел.

Емина и Реџеп Тајип имају четворо деце, две ћерке и два сина.

Преживела је све успоне и падове свог супруга, од доласка на чело Истанбула, преко његових затворских дана (Ердоган је четири месеца провео иза решетака због изазивања верске мржње), па све до његовог оснивања партије АKП и доласка на чело земље.

Промена за 180 степени

Емина Ердоган је 2011. године добила награду Фонда Kранс Монтана за свој рад о положају жена у исламском свету.

– Ми сматрамо да све жене на свету заслужују сва социјална и политичка права. Права жена не треба да се приносе на жртву балансу снага и безбедности неких режима. Зато сматрам да нашу борбу за мир, демократију и слободу треба наставити са великом одлучношц́у. Желим још једном да поновим да ми одбацујемо двојне стандарде и дискриминацију – рекла је тада Емина и постала херој секуларних жена Турске.

Ова њена изјава на додели награда веома је битна, јер ће већ неколико година касније променити ставове по том питању.

Било је то 2016. године, када је њена изјава о харемима ођекнула у турској, али и светској јавности.

– Харем је прелепа школа живота. Kада гледамо уметничка дела, у највец́ем броју случајева срец́емо жене опседнуте жељом за влашц́у и задовољствима. Истовремено, хареми су били школе за жене, дом у којем су се оне припремале за живот, добијале образовање и занимале добротворним радом. Свим тим су управљале мајке султана – изјавила је прва дама Турске на конференцији “Мајке султана које су оставиле траг у турској историји”.

Ово је изазвало неверицу у турској јавности, а један турски универзитетски професор је, коментаришући изјаву прве даме, на Твитеру написао да су “у време Мурата ИИИ књиге биле једино што никада није ушло у харем”.

Исламски принципи: Приклањање мужевљевом ставу

Емина Ердоган је ову изјаву дала само дан након што је њен супруг рекао да су “жене пре свега мајке”, и тако изазвао бес десетина хиљада жена које су у знак протеста изашле на улице Истанбула.

Реџеп Тајип Ердоган је и раније био на удару критика због изјава да мушкарци и жене не могу да буду равноправни јер “то није природно”, као и да је “ислам дефинисао положај жене у друштву, а то је улога мајке”.

Kритикован је и због изјаве како би “свака турска породица морала да има најмање троје деце”, када је контрацептивна средства изједначио са “ваздушним нападима на цивиле”.

Kритике о прекомерном трошењу новца

Британски медији, на челу са “Дејли мејлом”, писали су о расипништву породице Ердоган и луксузној председничкој палати у којој борави прва породица Турске.

Бела палата има 1.150 соба, а њена изградња коштала је 615 милиона долара. Четворостурко је већа од Версаја Луја 14, а са првог места највећих палата свргла је велелепно здање султана од Брунеја. Британски таблоиди наводе да само рачун за струју месечно премашује пола милиона долара.

У покушају да Емину Ердоган прикажу као штедљиву, једноставну и еколошки освешћену прву даму, турски медији су писали да она управља кухињом у председничкој палати, наводећи њене напоре да се “што више смањи отпад”, због чега се наводно коре лимуна и јабука рециклирају, а коштице маслина користе за припремање умака…

Међутим, убрзо су се појавиле тврдње да се у палати највише конзумира бели чај из турске покрајине Ризе, на источној обали Црног мора, и то оног који се продаје за 1.800 до 2.000 долара за килограм.

 

 

Блиц

Поделите:

2 Коментари

  1. Turska je Turska i neka ostane Turcima, ali, sudeći po nekim srbskim političarima, (u prvom redu Ivice Dačića) i Srbija je isto Turska, jer taj Dačić je istog (bi se reklo) mentaliteta i kulture kao pravi Turčin, i ne samo on, tu je i Toma majmun Nikolić (bivši predsednik Srbije) i njegova “hanuma” majmunica Dragica “humanitarka” (kao i Erdoganova Emina) i svakako da ih ima još dosta koji ne umeju da se ponašaju po evropskom bon-ton-u nego po turskom (ili Balkanskom) što mu dođe (skoro) na isto!

  2. M,hmm….niz,sabora u Guci,su nosili,svoje obelezje ” hidzab-sajkacu ” dok,stvar u svoje ruke nije uzeo Goran Bregovic,ode hidzab i siljkani,na tezgu suvenira,daleke proslosti. Prvi,hrabri korak,ucinila je i hidzabisana Maja Gojkovic,zaokret u politici,Smederevci,su nekada nosili ” sesirice”..! ” ostali” sajkace.A, na pijaci,kada ih pitas,odakle je krompir, graknu ” od ivanjice”, samo bi ere,rekle od Uzica,odakle bi bio.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here