Ко је и како оборио руски Су-25 у Сирији?

Поделите:

Обарање руског Су-25 у Сирији од стране терориста отвара питање од кога су добили преносне противваздушне ракетне системе

Као што смо већ известили, оборени руски авион и ликвидација пилота, припадника руског ратног ваздухопловства Романа Филипова са Крима, који је раније служио у украјинском ваздухопловству, али се након уједињења полуострва с Русијом придружио руском ратном ваздухопловству, је јуче била ударна вест, али са много непознаница.

Руско Министарство одбране тело тражи од Анкаре, будући да је Турска надлежна за ,,зону за де-есакалацију сукоба у покрајини Идлиб“. Осим тога, авион је оборила протурска група такозване ,,Слободне сиријске војске“, која на терену ратује на страни сиријске Ал-Каиде.

Иако још нико није прозвао Вашингтон и окривио америчке војне или обавештајне структуре за помагање терористима, ,,Вашингтон пост“ пише како обарање руског Су-25 у Сирији од стране терориста отвара питање од кога су добили преносне противваздушне ракетне системе (МАНПАДС).

Како напомиње ,,Вашингтон пост“, Сједињене Америчке Државе одбијају било какву укљученост у испоруке ових система сиријским групама и изражавају ,,дубоку забринутост због коришћења таквог оружја од стране сиријских милитантних група”.

Амерички лист пише како је терористичка организација, некад део Ал-Каиде, преузела одговорност за обарање руског авиона у северној Сирији, а претпоставља се да је авион уништен помоћу ракете земља-ваздух.

Ово је само делимична истина, јер је одговорност преузела група Џаиш Ал-Наср, која је сада под заповедништвом Ал-Нусра Фронта, а раније је добила велике количине америчких противоклопних система BGM-71 ТОW.

Према саопштењу Министарства одбране Русије, пилот је успео да се катапултира и пао је на терен под контролом исламистичких група, али је ,,умро током битке с терористима“. Према министарству, у овом тренутку је Москва у контакту с Турском да се тело пилота врати у отаџбину.

,,Хајат Тахрир Ал-Шам је саопштио како је руски Су-25, који је летео на малој висини изнад града Саракиб, под контролом побуњеника, срушен преносним противваздушним системом”, пише ,,Вашингтон пост“.

,,Овај инцидент може довести до повећања напетости између Русије и Турске, која прати прекид ватре у покрајини Идлиб у оквиру споразума постигнутог у преговорима у Астани”, пише амерички дневни лист.

,,Осим тога, обарање авиона отвара питање где су сиријски побуњеници набавили МАНПАДС, системе које су више пута тражили од својих страних покровитеља. Сједињене Државе су се увек противиле и противе се испорукама таквих система побуњеницима, због страха да би могли пасти у руке екстремиста”, пише ,,Вашингтон пост“.

Представница Стејт департмента Хедер Нојерт је у том смислу изјавила како су наводи да су Сједињене Државе укључене у снабдевање сиријских побуњеника овим системима неистинити. Осим тога, одбила је било какву могућност да је руски авион срушен помоћу америчког оружја.

,,Сједињене Америчке Државе никада нису доставиле системе МАНПАДС било којој групи у Сирији и дубоко смо забринути због употребе таквог оружја”, рекла је Хедер Нојерт.

Као што смо известили, убрзо након обарања руског авиона је руска војска изјавила да је уништила више од 30 милитаната. Не улазећи у детаље, Министарство одбране Русије је изјавило да су терористи за напад користили ,,прецизна оружја”.

,,Коришћење система МАНПАДС у покрајини где су присутне турске снаге потенцијално може изазвати гнев Русије. Недавно су Анкара и Москва успоставиле односе, али је 2015. године напетост између земаља досегла врхунац, након што је Турска срушила руски војни авион“, подсећа ,,Вашингтон пост“.

 

Стандард

 

Поделите:

1 коментар

  1. Хоће ли се Руси опаметити пре него што им Селџуци
    (под различитим изговорима)
    не приземље комплетно ваздухопловство?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here