Ко је Српкиња која је уништила аустријског вицеканцелара

Поделите:

БЕЧ Аустрију тресе невиђен скандал због снимке на којој водећи политичари десничарске Слободарске партије Аустрије  договарају сумњиве послове с наводном руском богаташицом за коју ће се касније испоставити да је била мамац.

Тајно снимљени састанак у једној вили на Ибици довео је до распада аустријске владе.

На снимкама се, поред предсједника странке Christiana Strachea  његове десне руке, шефа заступничког клуба Јохана Гуденуса, види и његова супруга Тајана Гуденус. Пред њом двојица политичара с наводном руском страном договарају сумњиве послове, који су можда и с оне стране закона.

Стигла у Беч без знања њемачког

Тајана Гуденус, рођена Тајчић, према писању аустријских медија, потјече из српске обитељи из Хрватске, преноси Дојче веле. У медијима се наводи да су избјегли у Бању Луку након почетка рата 1992. године. Kако је писао тједник Зеит, њезина мајка је јавна биљежница с одличним везама у главном граду босанских Срба.

Тајчић се 2007. преселила у Беч без икаквог знања њемачког и тамо завршила факултет. Њезине фотографије се налазе на страницама на којима се рекламирају фото-модели. Од 2014. се волонтерски ангажира у аустријском Фонду за интеграцију.

Тијеком 2016. је у Бечу водила програм који је организирала Туристичка организација Београда, а на којој је био и велепосланик Србије у Аустрији. Води блог “Baby and Beauty” у којем пише о томе како је бити мајка.

Други брак Јохана Гуденуса (42) са том млађом Српкињом био је често тема аустријских трач-магазина који су прошлог мјесеца јавили да је Тајана наводно поново трудна. Родитељи наводно очекују дечака. Њихова прва кћер Анастасија  недавно је навршила годину дана. Гуденус је тада за српску државну агенцију Тањуг говорио да је Анастасија „старо кршћанско име које значи ускрснуће, и спаја како Србе, тако и Аустријанце“.

Славенска мрежа ФПО
Веза је у медијима често тумачена у политичком кључу. Иако су се свјетовно вјенчали 2016, наредне године уприличено је традиционално православно вјенчање у Храму Христа спаситеља усред Бањалуке. Један од гостију – Милорад Додик, са којим се Гуденус често сусреће. О том вјенчању је писао и бечки лист Kурир под насловом „Славенска мрежа ФПÖ“, а политолози су тада за Kурир указивали на тијесне везе ове аустријске странке са српским и руским политичарима.

Прошле године је на обиљежавању спорног Дана Републике Српске Додик предао одличја Гуденусу – за њега, али и за Страхеа, који није могао присуствовати том догађању.

Нови лист

Поделите:

1 коментар

  1. Злонамеран наслов. Нити га је уништила нити било шта. Слично су у вези аустријанаца говорили “Гаврило их је уништио”, кад оно србскоговорећи анархиста еврејин и по имену и по презимену. Чуј србско презиме Принцип?? Па то само овцама мож~ продати.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here