Ko je Srpkinja koja je uništila austrijskog vicekancelara

Podelite:

BEČ Austriju trese neviđen skandal zbog snimke na kojoj vodeći političari desničarske Slobodarske partije Austrije  dogovaraju sumnjive poslove s navodnom ruskom bogatašicom za koju će se kasnije ispostaviti da je bila mamac.

Tajno snimljeni sastanak u jednoj vili na Ibici doveo je do raspada austrijske vlade.

Na snimkama se, pored predsjednika stranke Christiana Strachea  njegove desne ruke, šefa zastupničkog kluba Johana Gudenusa, vidi i njegova supruga Tajana Gudenus. Pred njom dvojica političara s navodnom ruskom stranom dogovaraju sumnjive poslove, koji su možda i s one strane zakona.

Stigla u Beč bez znanja njemačkog

Tajana Gudenus, rođena Tajčić, prema pisanju austrijskih medija, potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske, prenosi Dojče vele. U medijima se navodi da su izbjegli u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine. Kako je pisao tjednik Zeit, njezina majka je javna bilježnica s odličnim vezama u glavnom gradu bosanskih Srba.

Tajčić se 2007. preselila u Beč bez ikakvog znanja njemačkog i tamo završila fakultet. Njezine fotografije se nalaze na stranicama na kojima se reklamiraju foto-modeli. Od 2014. se volonterski angažira u austrijskom Fondu za integraciju.

Tijekom 2016. je u Beču vodila program koji je organizirala Turistička organizacija Beograda, a na kojoj je bio i veleposlanik Srbije u Austriji. Vodi blog “Baby and Beauty” u kojem piše o tome kako je biti majka.

Drugi brak Johana Gudenusa (42) sa tom mlađom Srpkinjom bio je često tema austrijskih trač-magazina koji su prošlog mjeseca javili da je Tajana navodno ponovo trudna. Roditelji navodno očekuju dečaka. Njihova prva kćer Anastasija  nedavno je navršila godinu dana. Gudenus je tada za srpsku državnu agenciju Tanjug govorio da je Anastasija „staro kršćansko ime koje znači uskrsnuće, i spaja kako Srbe, tako i Austrijance“.

Slavenska mreža FPO
Veza je u medijima često tumačena u političkom ključu. Iako su se svjetovno vjenčali 2016, naredne godine upriličeno je tradicionalno pravoslavno vjenčanje u Hramu Hrista spasitelja usred Banjaluke. Jedan od gostiju – Milorad Dodik, sa kojim se Gudenus često susreće. O tom vjenčanju je pisao i bečki list Kurir pod naslovom „Slavenska mreža FPÖ“, a politolozi su tada za Kurir ukazivali na tijesne veze ove austrijske stranke sa srpskim i ruskim političarima.

Prošle godine je na obilježavanju spornog Dana Republike Srpske Dodik predao odličja Gudenusu – za njega, ali i za Strahea, koji nije mogao prisustvovati tom događanju.

Novi list

Podelite:

1 komentar

  1. Zlonameran naslov. Niti ga je uništila niti bilo šta. Slično su u vezi austrijanaca govorili “Gavrilo ih je uništio”, kad ono srbskogovoreći anarhista evrejin i po imenu i po prezimenu. Čuj srbsko prezime Princip?? Pa to samo ovcama mož~ prodati.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here