Kо је Трампов човек који Србији треба да испоручи косовски пакет?

Поделите:

Мичел се налази у тиму највиших званичника који се залажу за тврд приступ према Русији

САД су припремиле специјални “косовски пакет” у четири тачке који ће у наредним недељама бити представљен најпре председнику Србије Александру Вучићу, пренеле су “Новости”. Радни “косовски текст” Трампове администрације, о којем би могло да буде речи већ у уторак, када у Београд долази Вес Мичел, нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију садржи неколико кључних тачака. Kо је Вес Мичел, млади јастеб америчке политике, који Русију сматра највећим непријатељем САД.

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел у среду ће у Београду разговарати са председником Алекдандром Вучићем у оквиру турнеје по региону, а ради се о младом дипломати који слови као стручњак за НАТО и трансатлантске односе и оштар критичар руског председника Владимира Путина.

Мичел има 31 годину, а на овој позицији наследио је Викторију Нуланд у октобру прошле године. Он је изабран по поједностављеној процедури на крају седнице Сената на којој је потврђено именовање више америчких дипломата на нове амбасадорска функције.

Мичел се налази на кључној позицији у Стејт департменту, у оквиру чије надлежности је велики број земаља, од којих су многе потенцијално конфликтне зоне, укључујући Балкан и Kавказ.

Мичел, који досад није имао искуства у државној администрацији, важи за стручњака за НАТО и трансатлантске односе, како се наводи на сајту Беле куће. Године 2005. основао је Центар за анализу европске политике (ЦЕПА), чији је председник од 2009. године. Током председничке кампање 2012. био је у тиму за националну безбедност републиканског кандидата Мита Ромнија.

Дипломирао је на државном Техничком универзитету у Тексасу, магистрирао спољне послове на Универзитету Џорџтаун, а докторирао на Фрај универзитету у Берлину. Kоаутор је две књиге о геополитици, а објављивање његове треће књиге очекује се на пролеће следеће године. Познатија је књига “Нестабилна граница: Рањиви савезници, успон ривала и криза америчке моћи”, коју често цитира саветник за националну безбедност Херберт Мекмастер.

Мичел у тој књизи пише да су, од Балтика до Јужног кинеског мора, нове ауторитарне државе пуне самопоуздања осетиле прилику да поново успоставе старе империје или изграде нове на рачун Америке. Мичел је познат по тврдом ставу према Русији.

– Запад се после завршетка Хладног рата надао да би Русија могла да постане огромна верзија Пољске са либералним институцијама и демилитаризованом спољном политиком, али уместо тога имамо савремену верзију Kартагине – набуситу силу, намерну да води осветничку спољну политику, чији је циљ да свргне систем који криви за губитак своје некадашње моћи – написао је Мичел о Русији.

Администрација која обећала унапређење односа с Москвом поставила на кључну функцију је још једног јастреба, закључила је у својој анализи Фондација за стратешку културу.

Мичел се налази у тиму највиших званичника који се залажу за тврд приступ према Русији, Мекмастеру, секретару за одбрану Џејмсу Матису и директорки за Европу и Русију у Националном савету за безбедност Фиони Хил.

Он је шеста генерација Мичела у Тексасу и тренутно живи у Вирџинији са супругом и двоје деце. Активан је на друштвеној мрежи Твитер, али има свега нешто мало више од 1.500 пратилаца.

Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here