КО ЈЕ ЗА, А КО ПРОТИВ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ проституције?

Поделите:

Легализација проституције једно је од етичких питања о којем вечито постоје различита мишљења, како у друштву, тако и Скупштини Србије, што су, између осталог, показали и одговори народних посланика на питања из рубрике „Шта кажу о…?“.

Од 19 народних посланика, колико их је одговорило на питања портала Данас.рс за рубрику „Шта кажу о…?“, а међу којима су она која се тичу легализације марихуане у медицинске сврхе, легализације истополних бракова итд, њих осморо подржало је идеју легализације проституције, док се њих једанаесторо изјаснило као противници.

Оно што је интересантно јесте да је само једна посланица истакла да, када је реч о проституцији, подразумева и сексуалне раднике – мушкарце.

Народни посланици који су подржали могућност законског регулисања овог посла углавном су се позивали на аргумент спречавања могућих злоупотреба, попут трговине људима, сигурности сексуалних радница и слично, те да је овај посао, као и сваки други, нужно ставити у законске оквире.

Тако је посланик политичке групе „Слободни посланици“ Александар Стевановић истакао да се залаже за „престанак прекршајног кажњавања проститутки“, док је посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета нагласила је важност безбедности жена, као и чињенице да је проституцију немогуће искоренити, те се и она декларисала као неко ко „није противник легализације“.

Међу онима који подржали су и самостална посланица Ана Стевановић, посланик Српске напредне странке Љубиша Стојмировић, посланик Демократске странке Горан Јешић, посланик Социјалистичке партије Србије Јосип Јошка Броз и посланик ЛДП-а Жарко Кораћ.

„Чуо сам добре аргументе и за и против. С једне стране, јасно је да је то експлоатисање жене, али с друге стране легализацијом спречавамо још гору експлоатацију“, казао је Кораћ.

Посланик Српске напредне странке у Скупштини Србије и професор Факултета безбедности Зоран Драгишић навео је а би оваква пракса била корисна како из здравствених, тако и из криминалистичких разлога.

„Организоване криминалне групе које праве профит од проституције би изгубиле своје поље деловања. Мислим да би се легализацијом проституција лакше контролисала, спречила би се присилна као и малолетна проституција“, рекао је Драгишић и додао да се оваква пракса у европским земљама показала као ефикасна, будући да тамо има мање злоупотреба у овој области.

Народни посланик Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић изјаснио се као неко ко није присталица ове идеје.

„Са етичког становишта проституција је друштвена аномалија, али је нажалост присутна као цивилизацијски феномен. Нисам присталица легализације проституције све док постоји могућност да се уклони и нестане, а то се може учинити јачањем система вредности и адекватним правним механизмима“, истакао Јовановић.

Изричито против легализације проституције били су и посланик Двери Бошко Обрадовић, лидер Нове странке Зоран Живковић, посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић, посланица Нове Србије Санда Рашковић Ивић, посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски, посланик Партије уједињених пензионера Србије Момо Чолаковић, посланица Двери Марија Јањушевић.

„Несрећним женама, које због различитих животних околности дођу у ситуацију да се на тај начин боре за живот треба помоћи не легализацијом, већ образовањем и запошљавањем, како би сачувале самопоштовање, достојанство и не би свој живот доводиле у опасност. Додуше, постоје и мушкарци који се баве овим послом, исто мслим и за њих.“, рекла је Јањушевић.

Лидер Странке правде и помирења Муамер Зукорлић истакао је да, не само да се не залаже за легализацију, него да се залаже за још јачу контролу нелегалне проституције, док посланик Народне странке Мирослав Алексић није оптимиста кад је у питању увођење ове праксе у Србији.

„Мој лични став је да сам против легализације проституције. Иако је у неким земљама Европе проституција легализована, у постојећем систему у Србији, то не би донело никакве позитивне промене“, истакао је Алексић.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма одговорио је да још није чуо чињенице које би га увериле у ваљаност овог потеза.

„Ми отварамо много фабрика и жене могу пронаћи посао у њима, јер уколико би то постало радно место, постоји могућност омасовљења“, истакао је Марковић.

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here