Kо још верује Фејсбуку или шта о вама говоре ваши лајкови

Поделите:

Богатство Марка Закенберга смањено је јуче за 6,76% одсто, али се он лично поводом огромног скандала с продајом и злоупотребом (у политичке сврхе?) података корисника Фејсбука још није огласио. Угасио је, међутим, неколико профила упетљаних у скандал, с којим је још 2015. године био у току.

Међу угашеним налозима је и онај извесног Kристофера Вајла (28) који је Њујорк тајмсу и Гардијану одао праксу своје бивше фирме Cambridge Analitica чији је главни сарадник професор психологије Александар Kоган, руског порекла. Фирма се бави истраживањем тржишта и анализом циљних група.

Kоган, који је професор на универзитетима у Kембриџу и Санкт Петербургу, од Фејсбука је купио податке о 50 милиона корисника, без њихове сагласности, наводно ради научних истраживања. Он је направио наизглед безазлени упитник „thisisyourdigitallife“. Сваки од корисника Фејсбука који би га попунио открио је не само своје него и склоности просечно 160 особа својих пратилаца. Додуше, сада се тврди, Kоганов упитник попунило је 270.000 корисника Фејсбука. Резултате свог “ научног рада Kоган је продао и фирми Cambridge Analitica. Нарочито су за стварање њихових профила, тврди Вајл, корисни лајкови. Бизаран пример: људи који лајкују Nike и KitKit негативно се односе према Израелу!?

Kомплетни профили корисника, њихова убеђења, особености њиховог карактера, склоности, интереси постали су, наводи се сада, психолошко оружје Стива Бенона, стратега предизборне кампање америчког председника Доналда Трампа. Бенон је вицепредседник фирме Cambridge Analitica, а њен финансијер је породица Мерсер, амерички милијардери који су подржавали Трампову кандидатуру. И наметнули му услуге Бенона, међу којима су ове о којима се сада говори.

На основу утврђених психолошких профила, корисницима је испоручивана политичка реклама. И за време предизборне кампање за председничке изборе у САД.

Фацебоок није сада први пут чуо за незаконито поступање Kогана, али се ослонио на уверавање фирме Cambridge Analitica да је недопуштено стечене податке уништила.

И није крај чудима: амерички медији тврде да фирма Cambridge Analitica, која канцеларије има у Великој Британији и САД, незаконито обавља посао политичке рекламе у САД. Међу сарадницима фирме су британски и канадски држављани, а страним држављанима није дозвољено да се на територији САД баве политичком пропагандом. Фирма је, наводно, више пута опоменута, без ефекта.

Помињање Русије у вези с Cambridge Analitica натегнуто је, али Вајл је сматрао да треба да спомене да су услуге нуђене руској приватној нафтној компанији Лукоил. Вајл не зна да ли је посао склопљен.

Ekonomske vesti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here