KО НЕЋЕ У НАТО, МОМЕНТАЛНО ДОБИЈА ОТKАЗ: Срби се жестоко опиру, неће да буду ТОПОВСKО МЕСО!

Поделите:

Учешће у мисијама у иностранству је, на основу још важећег Закона, на добровољној основи

Представници опозиционог Демократског фронта оценили су данас током расправе у црногорском парламенту да ће црногорски војници уколико се усвоје измене Закона о војсци постати топовско месо, док су посланици владајуће Демократске партије социјалиста истакли да опозицији смета што је војска црногорска.

Изменама закона које су на дневном реду је предвиђено да учешће војника у међународним снагама у иностранству буде обавезно и да ће у случају да одбије, војник добити отказ. То се односи и на НАТО мисије, јер је Црна Гора чланица Алијасе и црногорски војници већ учествују у неколико мировних мисија НАТО-а.

Учешће у мисијама у иностранству је, на основу још важећег Закона, на добровољној основи.

Посланик ДФ-а Небојша Медојевић каже да је посреди опасан преседан јер, како се изразио, Црна Гора није постала чланица Алијансе вољом грађана него политичке елите.

“Да ли ми, посланици црногорског парламента, треба да допустимо да наши момци постану топовско месо за остваривање глобалног банкарског фашизма”, рекао је Медојевић.

У ДПС-у, међутим, сматрају да ДФ-у очигледно смета што је војска црногорска.

Посланик ДПС-а Предраг Секулић објаснио је да је чланом 31 прописана нова обавеза лица у ВЦГ да учествују у одбрани држава савезница у смислу члана 5 Северноатлантског уговора.

“Нема речи о томе да било ко може натерати било кога да напада”, рекао је Секулић и додао да НАТО у региону, у овом времену, не треба да има негативан предзнак.

Изменама закона је предвиђено да професионалном војном лицу престаје служба у Војсци ако не ступи на дужност формацијског места на које је постављено, одбије учешће у међународним снагама у иностранству у које је упућен у складу са законом којим се уређује употреба јединица Војске у међународним мисијама и уколико не заврши обуку за самостално вршење дужности свог формацијског места.

Посланици ће се о изменама закона изјаснити накнадно, али је његово усвајање потпуно извјесно јер га подржавају све странке које чине парламентрану већину.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here