Kо подржава црногорски режим питање је да ли треба да има српско држављанство

Поделите:

Министар иностраних послова Ивица Дачић оценио је да је црногорској власти потребна антисрпска кампања због избора, али је истакао да се Србија залаже за дијалог и да решење види у њему.

„Србија је позивала на мир и дијалог. И данас позива“, рекао је Дачић, истичући да није криза настала у Београду, већ у Подгорици, због Закона о слободи вероисповести, и да сматра да би црногорска власт требало о спорном закону да разговара са својим грађанима.

На питање може ли Београд да помогне у том дијалогу, Дачић је рекао да Београд хоће да помогне, али да Црна Гора одбија разговор на ту тему.

То је, сматра Дачић, историјски грех према српском и црногорском народу, јер наши народи никад нису били непријатељи и увек су заједно били у свему.

Он је додао да црногорској власти то вероватно доноси поене у антисрпском блоку и делу међународне јавности тиме што су против Русије, Србије и тзв. „великосрпске политике“.

„И имајући у виду све те параметре из прошлости, до сада је то било за њих успешно. Мислим да је то време прошло“, рекао је Дачић.

Он је истакао да се о догађају у Београду огласила и Амбасада САД у Црној Гори, те је поручио да би та амбасада требало да се бави тиме да ли је закон у складу са верским заједницама у Црној Гори, а не догађајима у Београду, јер нема јурисдикцију над Београдом.

„То је незабележен случај. А они не реагују на друге ствари које су против српског народа. Ако је нешто против Срба, све је дозвољено. То више не може“, поручио је Дачић.

Дачић је указао да се сличне ствари дешавају и на Косову и Метохији.

„Говори се о томе да није СПЦ, него Албанска православна црква направила све те цркве и манастире“, рекао је Дачић истичући да је потребно јединство српског народа и јединство наше цркве.

Како вас није срамота

Он је истакао да постоје политичке странке у Србији које се „придружују тим визијама да проблем долази из Београда“ и упитао их како их није срамота, док нас у исто време оптужују да тихо реагујемо на проблеме који долазе из Црне Горе.

Дачић сматра да је крајње време да се сви грађани Србије који су црногорског порекла изјасне о Закону о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори.

Дачић је рекао да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, који је све што има стекао у Србији, који дугује све Србији и српском народу, да не ћути о овом питању.

„А они који подржавају црногорски режим у питању борбе против српског народа питање да ли треба да имају српско држављанство“, оценио је Дачић.

Вучић донео исправну одлуку

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је јутрос да је председник Србије Александар Вучић донео исправну одлуку да не оде у Црну Гору, али да је још важније од тога што је пренео званичан став да Србија чврсто стоји у одбрани права српског народа.

„Ми имамо легитимно право и обавезу да бринемо о Србима у Црној Гори“, поручио је Дачић за РТС оцењујући да је проблем за црногорску власт што би Вучићева посета даље оснажила српски народ у Црној Гори.

Дачић сматра и да су присутни двоструки аршини, истичући да црногорски режим оптужује Србију за великосрпске амбиције, почев од 1918. па надаље, а да су овог пута покушали да кажу да Србија изазива кризу тврдећи да је наводно против независности Црне Горе.

„Позивам их да престану са тим изразима који не одражавају апсолутно реалну ситуацију, то су ноторне неистине и лажи. Годинама уназад нико није ни реч рекао против црногорске независности. Али, концепт је такав, Срби су реметилачки фактор, они су антидржавни елемент“, рекао је Дачић истичући да, иако 30 одсто Срба живи у Црној Гори, нема их више од шест до осам одсто у државној администрацији, јер су у опозицији.

Великоцрногорска агресија

Одбацујући оптужбе ДПС Мила Ђукановића да се Вучић меша у унутрашње ствари Црне Горе, Дачић је рекао да су се ДПС и Црна Гора на најгрубљи начин мешали у унутрашње ствари Србије сваки дан говорећи о независном Косову.

„Црногорски режим не жели да изађе у сусрет свим разговорима на овом тему. Уопсталом, Вучић је разговарао са Ђукановићем, ја сам више пута истицао положај и права српског народа. Нас не интересује какав ће бити државно-правни статус Црне Горе, то је њихова одлука, нас интересују права Срба, којих има скоро 30 одсто“, рекао је Дачић.

Он је оценио да је реч о томе да се путем Закона о слободи вероисповести „трасира даљи притисак на грађане Црне Горе да се одричу свог националног идентитета“ и да Срба у том попису има све мање.

Поредећи положај Срба у Црној Гори и Црногораца у Србији, Дачић је истакао да у Србији живи 0,5 одсто Црногораца.

„Они су говорили о великосрпској агресији, а овде је владала великоцрногорска агресија, они су са 0,5 одсто владали Србијом, од политичких кругова до разних других бизниса и свега осталог“, рекао је Дачић, али је истакао да то не значи да Црногорци у Србији не треба да имају сва права.

Sputnik

Поделите:

2 Коментари

 1. Koji ce nam moj drzavljanstvo Smrdije gde su Qur.ic i Tacic na vlasti. Ovo krme zadriglo misli da je nekog zeznulo
  Sto dalje od ovog zooloskog vrta u kome su se zapatili Ustaski agenti Vulin, Seselj, Bokan, Qurcic, Tacic, Kovic, Antic, Antonic: svaki do jednog sa Hrvatskim prezimenom. Teraj ta g.vna preko Drine skupa s ovim Janjevcem Tacicem.

 2. Dačić palamudi o pravu i zakonima hahahahaha
  Pa ta krmača jedino zna da balavi sarmu i Njeguški pršut.
  Da nije upražnjeno mesto ministra inostrani poslova taj bi bio ministar za kobasice i suhomesnate proizvode u vladi Paname.
  Samo je Dinkić veća Durok veprina od njega.
  Ne znam samo gde nalaze toliku nazimad da se tove na budžetskim sredstvima građana republike Srbije??
  Svaka mangulica može da ga zameni sa te funkcije i država nebi ni osetila njegov nedostatak.
  Em bi manje trošila,em bi zaštitili ugroženu vrstu ovako se samo razbacuju na bancage kojih po Srbiji ima ko kamenja ispod mosta.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here