KО ПОKРЕЋЕ ПОРОДИЧНИ БИЗНИС, ОВО МОРА ДА ЗНА: За фризерај, кројачки салон или прављење колача, спремите минимум 1.000 евра месечно

Поделите:

Грађани који немају струку која се тражи на тржишту принуђени су на то да често мењају послове.

Сусрећу се с кашњењем плата, неплаћеним прековременим радом и још ко зна којим све проблемима. Зато није чудо што многи од њих размишљају о покретању сопственог бизниса, пише новосадски Дневник.

Међутим, то да на тржишту постану конкуренција дојучерашњем газди није ни лако ни јефтино. Шта чека оне који су кренули да региструју предузетничку радњу?

Било да се одлуче за кројачки или фризерски салон, производњу колача или кетеринг, чекају их приближно исти трошкови. Ти бизниси обично стартују као мале породичне радње, тако да ту посао обично добијају супружници, њихова деца или други блиски сродници.

То што житеље највећег војвођанског града чека када крећу у бизнис није лако ни сабрати, а камоли платити. Ту су градске дажбине и еко-такса: власник локала који је производњу организовао у пословном простору од 100 квадрата платиће ту дажбину 3.600 динара на годишњем нивоу, односно 300 динара месечно. Није много, па новопеченим бизнисменима остаје само да пожеле да сви трошкови буду као тај – али нису.

Осим тога што иде у градску касу, ту су и други намети. Уколико у радњи запосли троје људи, за свакога од њих доприноси за социјално и здравствено осигурање су за минималац од 15.000 до 17.000 динара, зависно од тога колико сати месечно проведу на послу. Ако узмемо јефтинију варијанту, а за само три запослена, издатак за доприносе је 45.000 динара, пише Дневник.

Посао се не може почети, како се то каже, на ледини. Изнајмљивање пословног простора кошта. У Новом Саду се тај тип некретнине може изнајмити по цени пет до 55 евра квадратни метар.

Скупљи су, наравно, локали ближе центру града, мада у Новом Саду и сви квадрати на булеварима имају већу цену. У случају да је онај ко покреће страт-ап имао и нешто почетничке среће па нашао одговарајући пословни простор по цени до тих пет евра за квадрат, чека га месечни трошак од 59.000 динара.

Укупно се стиже до трошка од 104.300 динара на који треба додати порез држави који меасечно износи од 15.000 до 20.000 – што на крају значи око 119.000 месечног трошка.

Дневник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here