Kо стоји иза покрета Левијатан? Прича је пуно мрачнија него што се чини на прву

Поделите:

СНИМKА грубог премлаћивања и злостављања паса у Далматинској загори згрозила је јавност, но популарни и по многочему контроверзни покрет Левијатан, односно његова хрватска подружница, отишао је корак даље.

Дошли су до злостављача те су га натјерали да им призна што је учинио, а његову изјаву су снимили. Није ово први пут да се Левијатан користи методама које су на рубу закона, а њихови оснивачи из Србије овог су тједна завршили и у затвору. Иако их медији величају као заштитнике животиња, њихова прошлост, али и данашњи ставови неких чланова, далеко су од модела узорних грађана.

Од маскираних заштитника до регистриране закладе

Маскирани, опасни и истетовирани Срби, осветници животиња, бескомпромисни праведници, њежни грубијани – тек су неки од описа активиста за животиње окупљених око покрета Левијатан, који је основан, како пише на њиховој службеној страници, спонтаним окупљањем 2015. године у Београду. Kршни момци истетовираних руку и с фантомкама на главама који спашавају злостављане животиње, а злостављачима поручују: “Не дирај животиње, наћи ћемо те”, врло брзо су привукли позорност медија и покупили симпатије јавности.

Њихови оснивачи и чланови изашли су из анонимности, скупина је регистрирана као заклада, а недавно су основали и хрватско представништво. Унаточ томе што им насиље није страно и што их београдски медији повезују с подземљем, а њихов оснивач Павле Бихали декларирани је ултрадесничар, Левијатан ужива огромну подршку јавности, барем ако је судити по њиховој страници на Фацебооку која има више од 160 тисућа пратитеља.

Ипак, вође скупине Павле Бихали и Александар Буханац, након што их је полиција на захтјев тамошњег тужитељства истраживала од прошле године, приведени су у сриједу због интернетских пријетњи једном азилу за псе. Њежни према немоћнима, груби према онима који злостављају слабије – кратак је опис њиховог ђеловања утјеловљеног у већ споменутом Павлу, најистакнутијем члану покрета.

Љубитељ чивава, Земунског клана и “аркановаца”

На једној фотографији Бихали, младић избријане косе и истетовираних мишићавих руку, њежно држи малу чиваву, свог љубимца Дона, којег је, како пише, узео из дивље узгајивачнице “мртвог болесног” и претворио га у здравог пса. На први поглед није тешко схватити зашто је управо он омиљени представник ове скупине, но детаљнији преглед његова профила на Фацебооку и његове изјаве ипак откривају нешто другачију слику.

Показује то и фотографија на којој носи мајицу с ликом Луке Бојовића, шефа Земунског клана и бившег припадника Српске добровољачке гарде те сурадника криминалца и ратног злочинца Жељка Ражнатовића Аркана. И изрази сућути које је објавио након убојства његовог брата Николе Бојовића такођер откривају блиске односе с овом обитељи.

На насловној фотографији његовог Фацебоок профила, уз споменутог Бојовића, још је један “аркановац” – Раде Ракоњац, Арканов кум и тјелохранитељ те пуковник Српске добровољачке гарде.

 

Index

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here