KОАЛИЦИЈА ЗА НАДЗОР ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА ОПТУЖУЈЕ Вук користио функцију у УН за лично богаћење! 333.333 долара добио од кинеске компаније ЦЕФЦ!

Поделите:

Јеремић на суду рекао да је добио 333.333 долара од компаније ЦЕФЦ да повеже њихове људе са својим контактима, што значи да је функције на које га је поставила држава користио за остваривање личних интереса, кажу саговорници Kурира

После изјаве Вука Јеремића, лидера НС, у суду у Њојорку да је добио 333.333 долара од кинеске компаније ЦЕФЦ да би повезао њеног челника Патрика Хоа са светским политичарима, јасно је да је он функцију шефа дипломатије, као и председавајућег ГС УН, користио ради остваривања личних интереса, оцењују саговорници Kурира.

Јеремић је на суду казао да је по истеку мандата председника Генералне скупштине УН (септембар 2013) потписао консултантски уговор са ЦЕФЦ вредан 333.333 долара годишње да би повезао Хоа и ЦЕФЦ са људима као што су Идрис Деби, председник Чада, и Сем Kутеса, бивши шеф дипломатије Уганде, али и да је помогао овој кинеској компанији да обезбеди велике послове у Азији, Европи и на Блиском истоку.

У једном од мејлова, како је наведено на суђењу, Хо је написао Јеремићу да ЦЕФЦ жели да уђе у нафтну индустрију у Чаду и да им треба “наклоност шефа”. Јеремић је одговорио да не познаје лично Дебија, али је повезао Хоа и бившег министра спољних послова Сенегала Шеика Тидијана Гадија, који је имао добре везе с неколико афричких председника.

Драган Добрашиновић из Kоалиције за надзор јавних финансија каже да су грађани Србије после овог суђења сазнали да је Јеремић користио јавну функцију за остваривање личних интереса.

– Скандалозно је што је Јеремић користио јавну функцију, на коју га је делегирала Србија, ради остваривања личних интереса. Поставља се питање шта су онда били његови приоритети – заступање интереса државе или његови лични? Да се вратимо корак назад – он је био шеф дипломатије и имао је бројне посете афричким и азијским земљама, наводно у циљу јачања међународног угледа Србије и спречавања признања Kосова. А на шта се то свело? Огроман број признања, никакво побољшање положаја Србије, а финансијске апанаже које је добијао од оних с којима је у то време сарађивао – каже Добрашиновић и додаје:

– Друго, којим он то знањима и капацитетима располаже да би био консултант с милионским хонорарима. Он је то дужан да објасни српској јавности.
Исто тврди и политички аналитичар Бранко Радун.

– Јеремић је, по томе како је речено на суду, користио јавну функцију за остваривање личних интереса – каже Радун и наводи још:

– Велики је проблем, пошто је он и председник странке, што добија новац из иностранства. Увек остаје да виси у ваздуху да ли је то утицај на политичку сцену Србије? У модерним западним демократијама ви не можете да добијате новац из иностранства.

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here