Код Бора је најбогатије налазиште бакра и злата!

Поделите:

Бор – Канадска компанија „Невсун“ окончала је истражне геолошке радове у околини Бора, у рејону Чукару пеки, и недвосмислено потврдила да је ресурс који су истраживали – најбогатије светско налазиште бакра и злата на свету!

Наиме, по сазнањима „Новости“, Канађани су, уз садржаје бакра који иду и преко 20 процената, на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара у којима садржај црвеног метала иде до невероватних 34 одсто у руди!

О чему се, заправо, ради, без сумње најречитије говори податак да се лежишта бакра од један одсто, ако их прате одговарајуће количине руде, сматрају профитабилним. Уз то, у Рударско-топионичарском басену „Бор“, који се налази свега шест километара од места где су Канађани истраживали, тренутно се ескплоатише руда са највише 0,3 одсто црвеног метала у руди.

Даље, информације „Новости“ казују и да је „Невсун“ добио и додатна истражна права да настави за потрагом за бакром и златом и у околини лежишта Чукару пеки, јер постоје назнаке да је то лежиште далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

Подаци нашег листа, наиме, говоре да постоји још најмање 20 истражних поља, који се „наслањају“ на Чукару пеки и шире се ка зајечарском селу Николичево, у којима би требало очекивати резултате сличне онима који су већ потврђени.

У овом великом послу, међутим, „Невсун“ не наступа сам, што је чињеница која често промакне очима јавности. Наиме, партнер Канађанима у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација „Фрипорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте на свету.

Уз то, „Невсун“ истражна права за потрагу за бакром и златом у околини Бора и према Зајечару дели са мултинационалном компанијом „Рио Тинто“, која се сматра највећом компанијом те врсте на планети.

„Рио Тинто“, који запошљава око 200.000 људи у својим рудницима широм света, има истражна права у околини Лознице где су промашли најбогатији ресурс руде литијума на планети. Неке процене, чак, казују, да је реч о налазишту у Јадарском басену које би могло да „покрије“ чак 10 одсто светских потреба за овим металом, који је незаменљива компонента приликом израде литијум-јонских батерија за мобилне телефоне.

Улагања

Иако се то званично не саопштава, незваничне информације нашег листа говоре да би за активирање рудника у рејону Чукару пеки требало инвестирати до невероватних – пет милијарди долара. План је да се већ крајем ове године почне са припремама за тај велики посао, док би рудник у околини Бора постао потпуно функционалан 2021. године.

Љ. Трифуновић

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here