Kога би Трамп волео да види за противника

Поделите:

Kандидате демократа за председничку утакмицу са Трампом можемо да поделимо у три велике групе: центристе, реформисте и социјалпопулисте. У првој групи су Џо Бајден и сенаторка из Kалифорније Kамала Харис. Другу предводе градоначелник Саут Бенда Пит Бутиџич и Бето О’Рурк, док су на челу треће групације ветерани Берни Сандерс и Елизабет Ворен.
Од првог правог састанка са бирачима удаљени смо готово девет месеци, али су се изборне машинерије председничких кандидата већ загрејале. Бајден и Сандерс, иако су најстарији, кренули су најагресивније у кампању, ризикујући аутодеструкцију на дуге стазе и баражну паљбу, како медија блиских Доналду Трампу тако и оних који стоје чврсто уз нови талас Демократске партије који је остварио убедљиву победу над републиканцима и довео на Kапитол хил преко 100 жена конгресмена.

По обичају прва држава која ће се изјаснити о будућем кандидату демократа за Белу кућу биће Ајова 3. фебруара 2020, следи недељу дана касније Њу Хемпшир, док ћемо јаснију слику о изазивачу Доналда Трампа после тзв. суперуторка, 3. марта када ће 14 од 50 држава одржати своје прелиминарне изборе.

Нема сумње да би Доналд Трамп, ако би могао да бира, играо на карту Џоа Бајдена, Бернија Сандерса и Елизабет Ворен, као идеалних противника на председничким изборима. Њих троје су, више или мање, његови исписници, међу њима Тхе Доналд не изгледа као патетични старац који замишља да је још увек у најбољим годинама и да му више пристаје да води најмоћнију земљу на свету него унуке у вртић или школу.

Бајден, Сандерс и Елизабет Ворен су, према актуелним испитивањима јавног мњења, најозбиљнији кандидати за номинацију демократа у трци за Белу кућу, али као што смо научили у последњих пар деценија, док не почну прелиминарни избори по државама, сва испитивања јавног мњења немају већу вредност од забављања аудиторијума…

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here