Кога је изненадио закон о бакшишу у здравству?!

Поделите:

Недавно усвојени Закон о здравственој заштити озваничио је неписану традицију у Србији – код лекара се не иде празних руку.

Поклони за лекаре до пре мање од месец дана су били ван законских оквира, али их је нови Закон о здравственој заштити дефинисао-дозвољено је лекару дати поклон у вредности до 462 евра.

Министарство здравља се позива на чињеницу да је јавна расправа готова, али да су отворени за сугестије.

Лекари и остали радници у здравству изненађени су новим законом, јер је суштина проблема изостанак јавне расправе, сматра Мирослав Милићевић потпредседник Савета за борбу против корупције.

„Јавна расправа о овом закону је била 2016. године и 2017. године и овога у том закону није било”.

У организацији Доктори против корупције, која се бави откривањем спорних случајева у здравству, за ББЦ на српском кажу да овај закон ствара могућност за разне махинације.

Збуњени пацијенти

Нови закон у здравству довео је многе пацијенте у дилему да ли да доктору захвале након успешног лечења.

Међу њима је и Сања Рајковић, којој је бабица сугерисала да спреми част за лекара који ће је породити, тако да у породилиште није пошла празних руку.

У кесу у коју је ставила флашу пића, додала је и новац.

Сања каже да је порођај протекао у реду, али је имала проблем с раном од царског реза.

„Покушала сам поново да дођем до њега мислећи да ћу због поклона имати бољи третман, али је он остао недоступан”, каже Сања за ББЦ на српском.

Рану је санирао другу лекар, а она често помисли да том лекару можда њен поклон није био довољан.

Има и позитивих примера у српском здравству, попут ситуације у којој се нашла Јелена Ж., која каже да је после тешке операције желела на неки начин да захвали доктору.

Дошла је на идеју да купи књигу, у коју је ставила новчаницу од 500 евра, али му то није рекла.

„После три дана ме је позвао да дођем код њега у кабинет, вратио ми новац и рекао да је то непримерено”, рекла је за ББС на српском Јелена Ж.

новац у коверти, мито
Натпис на слициПацијенти могу лекаре да награде поклонима, али никако у новцу

Шта пише у закону?

Лекари ће убудуће у Србији смети да приме поклон, који није новац или хартија од вредности.

Закон предвиђа да новчана захвалност пацијената за лекаре не прелази пет одсто од просечне плате – 2.276 динара, односно 23 евра, а да укупна вредност поклона не прелази просечну нето плату, која је у јануару ове године износила 54.521 динар или 462 евра.

Према томе, све док поклон појединца или фирме не прелази тај износ корупције нема.

Министарство здравља се позива на јавну расправу, а у саопштењу каже да је овај закон био на јавној расправи и на увиду јавности.

„Сви државни органи, институције, организације, као и представници цивилног сектора, грађани, били у могућности да дају своје сугестије, примедбе и коментаре”.

Закон је усвојен, а они остају отворени и спремни да кроз подзаконске акте, на основу аргументованих сугестија и предлога, јер је у интересу грађана Србије да овај пропис учини бољим, пише на сајту Министарства .

Оправдања стижу и из Лекарске коморе Србије.

У мејлу који су нам послали кажу да је уређивање ове области било потребно, јер су лекари, као и многи државни службеници доспевали на лош глас управо због поклона које су им грађани доносили.

„Сматрамо да је увођење транспарентности у тај однос корисно и за лекаре и за пацијенте. Како ће се примена ове одредбе показати у пракси и да ли ће бити потребно да се доносе посебни подзаконски акти који ће прецизније уредити ту област, остаје да се види.”

Борко Јосифовски, члан организације Доктори против корупције за ББЦ на српском каже да би требало отворити такозвану тржишну утакмицу, што значи да лекар буде новчано награђен уколико добро ради свој посао.

„Новац треба да прати пацијенте, односно где има више пацијената има и више новца. То значи да јавне и приватне установе треба да буду покривене новцем из Здравственог фонда и да се новац даје по учинку”, каже Јософивски.

вакцинаImage copyrightPA
Натпис на слициЛекари се баве овим послом јер га воле
Presentational white space

Додатне нејасноће

Можда још и важнија замерка у вези са законом је непостојање правила за сарадњу са фармацеутским компанијама.

„Ви као лекар добијете рекламни материјал од неке фирме и то треба да пријавите. Али шта ако вам нека фирма поклони уџбеник, који вам је потребан и од којег ће користи имати многи људи”, каже Милићевић.

Нису познати ни лимити за дозвољене поклоне, као ни на који период се општи лимит односи, нити ко ће о томе водити евиденцију.

То су спорне ставке за Немању Ненадића програмског директора организације Транспарентност Србија.

„Ми смо упутили допис релевантним институцијама са предлозима и за сада нема одговора”, каже Ненадић.

Истог мишљења је и Борко Јосифовски из организације Доктори против корупције који каже за ББЦ на српском да овај закон неће спречити примање мита и да сам по себи ствара могућност за разне махинације.

„Питање је како ће се даривање поклона контролисати, јер знамо да нико не добија поклоне преко жиро рачуна, већ на руке”.

дом здрављаImage copyrightINGA KJER
Натпис на слициЛекари нису задовољни новим Законом о здравственој заштити

Из Савета за борбу против корупције кажу и да су одредбе овог Закона у супротности са кривичним Законом.

„Не можете Законом о здравственој заштити мењати одредбе кривичног закона у коме је јасно дефинисано, шта је кривично дело, шта је појединачни интерес, а шта је сукоб интереса”, сматра Милићевић.

Њему није јасно ни зашто су поклони за лекаре прихватљиви, када то није једина професија у којој има корпуције.

„Као неко ко се бави корупцијом у овој земљи ја не тврдим да ње нема у здравству. Здравство је једна часна професија, у којој свакако има кукоља као и у свакој другој”.

Presentational white space

Овај Закон неће задржати лекаре у Србији

Милићевић каже и да је струка прилично изненађена и понижена.

„Људи који се баве овим послом раде га јер га воле, јер схватају да за њега треба и одређена количина хуманизма, а не због чоколада, букета цвећа или бакшиша”, каже Милићевић.

Он верује и да Закон на овај начин неће задржати лекаре и медицинске раднике који у све већем броју напуштају Србију.

„Лекарима треба вратити признања и друштвени углед. Они траже да се њихов рад вреднује сходно друштвеној користи и сходно томе колико је тај рад тежак”.

BBC

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here