Који је кључ за решење Каталонске кризе : Независност, нови избори, или нешто треће?

Поделите:

Нова неизвесност у Каталонији! Мадрид је успоставио директну контролу над шпанском покрајином, после суспендовања регионалне владе и парламента због проглашења независности. Смењени каталонски лидер позива Каталонце на миран протест. Мадрид одговара: Карлес Пуђдемон нас не занима.

Бивши генерелни директор Унеска Федерико Мајор каже за РТС да би кризу требало решавати у оквиру шпанског устава и институција.

Пркос и скинуте шпанске заставе у Каталонији и одлучност у Мадриду да се не допусти једнострано отцепљење провинције – симптоми су шпанске грознице која тресе Иберијско полуострво.
Шпанске власти увеле су двомесечну директну контролу над Каталонијом, до избора у тој покрајини које Мадрид најављује за 21. децембар. Нове шефове добила су регионална министарства полиције, финансија, државни медији…
Смењени председник Каталоније позива на миран протест.

”Позивам Каталонце да буду стрпљиви. Позивам да се мирно успротивимо активирању члана 155 шпанског устава, које је омогућило ову агресију над каталонским народом. Ми смо зрела демократска земља, која ће мирно бранити своје”, навео је Карлес Пуђдемон.

У провинцији, дубоко подељеној око отцепљења од Шпаније, питање је – могу ли ванредни избори да реше кризу. У историји региона, четири пута су проглашаване такозване “Каталонске републике или државе”.
Међу анкетирам Каталонцима владају различита мишљења. Неки наводе да Пуђдемон више није председник каталонске владе али да се он и његови сарадници понашају као да се ништа није догодило.

Они који су за независност истичу да ситуација није угодна али кажу да им није остављена друга могућност.

У Мадриду, хиљаде противника каталонске независности оптужују сепаратисте у покрајини за удар на демократију у Шпанији.

”Шпанци морају да бране своја права и јединство. Најважније је не дозволити било коме да ради мимо устава и закона”, навела је једна демонстранткиња.
Барселонац са снажним каталонским идентитетом, бивши генерални директор Унеска Федерико Мајор за РТС каже да каталонску кризу треба решавати у оквиру шпанског устава и институција.
“Према Статуту Генералне скупштине Уједињених нација право на отцепљење се односи само на земље које су биле колоније или под војном диктатуром. То сад није случај у Шпанији и нема оправдања за сецесију. Најважније је избећи насиље. Саветујем моје драге Каталонце да, у овом пресудном моменту, потражимо нова решења. Годинама сугеришем уставне реформе и федерализацију земље, јер је федерација добро уређен систем”, рекао је Федерико Мајор.

Из света широка подршка јединству Шпаније. Земље Латинске Америке, Европске уније, Русија…не признају једнострано проглашену независност Каталоније, поручујући да је то кршење суверенитета и територијалног интегритета Шпаније.

Разумевање за став каталонског руководства има само шкотска влада, која сматра да се одбијањем дијалога и наметањем директне управе ништа не постиже.
Мадрид: Пуђдемон може да се кандидује на изборима

Портпарол шпанске Владе Ињиго Мендес де Виго је навео да ће Карлес Пуђдемон моћи да се кандидује на ванредним изборима које је Влада расписала за 21. децембар.

“Господин Пуђдемон и сви политички лидери (Каталоније) моћи ће да учествују на тим изборима. То би било добро, јер би тако сви Каталонци могли да пресуде о оном што гледамо последњих годину дана”, изјавио је Мендес де Виго.

Мендес де Виго који је и шпански министар културе, образовања и спорта, рекао је да Пуђдемон више нема никакву функцију јер је смењен, и додао да ће Мадрид, ако Пуђдемон одбије да напусти канцеларију председника Владе Каталоније, реаговати “интелигентно и разумно”.

“Било би добро да (Пуђдемон) учествује на демократским изборима, па да Каталонци кажу шта мисле о његовој политици”, казао је Мендес де Виго.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here