Којић: Да је правде Орић би одавно био осуђен за злочине

Поделите:

Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата и ратних злочина, каже да је Судско вијеће и у првом поступку имало довољно доказа да се Насер Орић осуди и да је сада поновљени поступак само фарса, јер се додатно саслушавају исти свједоци и понавља се све што је већ речено.

– Нажалост, Судско вијеће је већ једном направило фарсу у случају Орић и постоји могућност да се то опет догоди. Јасно и недвосмислено је доказано да је Орић у првостепеном поступку одговоран за убиство троје Срба на ширем подручју Сребренице, поручио је Којић.

Он каже да Орић мора бити осуђен и ту нема никакве дилеме.

– Има сасвим довољно доказа да је одговоран за злочине. Да је правде било, Орић би већ био осуђен. Тешко да Срби могу бити изненађени ако Орић буде ослобођен, јер је већ правосуђе БиХ у много случајева показало да злочинци над Србима завршавају на слободи, поручио је Којић.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило предлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка Насеру Орићу и припаднику Армије БиХ Сабахудину Мухићу поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, и одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени сведок “О1”.

Поменута два свједока су тако поново дали исказе о убиствима у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац, гдје су убијена тројица заробљених Срба – Слободан Илић, Милутин Милошевић и Митар Савић.

Заштићени сведок “О1” Тужилаштва БиХ рекао је да је видео када је Орић убио судију Слободана Илића. Он је свједочио да је Орић почео да испитује судију којем су руке биле везане на леђима.

– Овај није ништа одговарао и Насер га је ударио. Поново га је нешто питао, а не знам шта му је овај одговорио. Насер га је опет ударио, видно изнервиран га тресао, галамио на њега. Имао је нож у руци и убо га испод врата и у прса. Чуо сам када је судија јаукнуо и пао на колена. Орић га је поново ударио, преврнуо на земљу и неколико пута ударио ногама – рекао је свједок и додао да је Орић узео аутоматску пушку и у њега испуцао рафал од седам-осам метака.

Заштићени свједок је испричао да је све то гледао са удаљености од пет метара.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here