KОЛИKЕ СУ ЗАИСТА ПЛАТЕ У НЕМАЧKОЈ: Просечна зарада је 2.948 евра, али када се одбију порези ево колико вам на крају остане на рачуну

Поделите:

Уврежено је мишљење да су у Немачкој плате високе због чега се многи одлучују да раде и живе у тој земљи.

Бројке не лажу, али их ипак треба правилно “читати”.

Тако би, рецимо, требало знати да ћете, када у Немачкој питате људе колика им је месечна плата, добити одговор о бруто, а не о нето износу. Ако уопште добијете одговор, јер Немци то питање сматрају индискретним.

Статистике, ипак, показују да је просечна месечна бруто плата у Немачкој 2018. износила око 2.950 евра. Просечна нето плата, дакле оно што је исплаћено запосленима у Немачкој била је, међутим, знатно нижа. Тачније, 33 одсто нижа – и износила је 1.945 евра. Иза тих готово хиљаду евра разлике између бруто и нето износа стоје давања држави у виду пореза и доприноса за разна осигурања.

Висина пореза који се месечно одбија од плате притом зависи од пореске класе запосленог (има их шест), а која зависи од тога да ли он живи у брачној заједници, да ли је самохрани родитељ, да ли његов/а супруг/а ради, да ли један брачни партнер зарађује знатно више, да ли ради више послова, итд, итд.

Нето и бруто плата у Немачкој

Да бисмо показали како то изгледа у пракси, израчунали смо бруто и нето плату у два случаја: за једног брачног партнера који више зарађује од другог, има двоје деце и просечну немачку плату од 2.948 евра месечно и за самца без деце који има исту толику плату, пише Дојче веле.

Оцу или мајци двоје деце ће, након што му се одбије 167 евра пореза, 215 евра (7,65 одсто) доприноса за здравствено осигурање, 274 евра (9,2 одсто) за пензионо осигурање, 36 евра (1,25 одсто) за осигурање у случају незапослености и 45 евра (1,525 одсто) за осигурање за негу у старости – на рачун лечи 2.209 евра.

Особи која живи без брачног партнера и нема деце ће се на рачуну на који јој се уплаћује месечна плата у бруто износу од 2.948 евра наћи само 1.944 евра, јер је порез који мора платити много већи. Осим тога, она мора да плати и 22 евра пореза солидарности од којег су отац или мајка двоје деце из претходног примера ослобођени. Ако је притом и члан/ица католичке или протестантске заједнице, онда ће јој на рачун бити уплаћено још четрдесетак евра мање (црквени порез).

Најбоље и најгоре плаћена занимања

Просечна плата је, међутим, апстрактан статистички податак који не говори много о томе колико су добро или лоше плаћени запослени на одређеним занимањима. Разлика између оних који су на врху листе примања и оних који су на њеном дну је огромна. Лекари примаријуси зарађују тако у просеку више од 120.000 евра годишње, дакле, више од 10.000 евра бруто месечно, нешто мање менаџери у трговачком и финансијском сектору, а тридесетак хиљада евра годишње мање лекари специјалисти.

Они на зачељу листе се жале да једва спајају крај с крајем. На неславном задњем месту је помоћно особље у кухињама које зарађује у просеку мање од 2.000 евра бруто месечно, док конобари и фризери зарађују само неколико десетина евра више. Међу најмање плаћеним занимањима су и агенти у кол-центрима, кувари, помоћно особље у стоматолошким ординацијама, неговатељи и возачи камиона. Знатно нижу од просечне немачке плате имају и медицинске сестре с мало радног искуства (у јавним здравственим установама), као и васпитачи у вртићима.

Законски прописана минимална надница

Немачка је једна од земаља Европске уније са законски прописаном минималном платом по сату. Она тренутно износи 9,19 евра. Највишу законски прописану минималну сатницу има Луксембург (11,97 евра), а вишу од Немачке још четири чланице ЕУ: Белгија, Ирска, Холандија и Француска. Најнижу минималну плату по сату имају Бугарска (1,72 евра), Летонија (2,54 евра), Румунија (2,68 евра), Мађарска (2,69 евра) и Хрватска (2,92 евра). И ту се, наравно, ради о бруто износима.

Ако нисте у привременом или сталном радном односу у некој приватној фирми или у јавној установи с одговарајућим уговором, већ радите као хонорарац, онда ћете морати сами да се побринете за здравствено и друга осигурања, односно да урадите пореску пријаву и платите држави порез. За то ће вам највероватније бити потребан порески саветник, јер попуњавање пореске пријаве у Немачкој није нимало лак задатак. Лако се може догодити да вам то саветују управо порески службеници којима се обратите с питањима о вашим пореским обавезама и пореској пријави.

С пореским властима у Немачкој се, иначе, није шалити. Осим тога, немачки порески систем је веома сложен и порески саветник не само да помаже да се правилно попуни пореска пријава, већ и да се не пропусти неку пореску олакшицу коју може да искористи и која може да умањи порески дуг.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here