Колико добро Срби говоре енглески?

Поделите:

У модерном свету, познавање другог страног језика готово да се подразумева. Најчешћи други језик на свету је енглески првенствено због лакше пословне комуникације, али и туризма, коришћења модерне технологије и глобалног умрежавања. На листи земља на којој је ренгирано познавање енглеског као другог језика Србија заузима јако добру позицију.

Истраживање “EF English Proficiency Index” за 2016. годину у ком је учествовало више од 900.000 људи, показало је да Срби јако добро баратају енглеским језиком. На листи од 72 земље, Србија се нашла на 17. месту у категорији земаља чији становновници говоре енглески на високом нивоу.

Што се тиче нашег комшилука, Мађарска се налази на 18, Румунија на 20, Бугарска на 24, а БиХ на 26 месту. Друге земље бивше Југославије не налазе се на листи.

На првом месту су Холанђани, чије је знање енглеског оцењено као веома високо, а исту оцену понели су и Данци, Швеђани, Норвежани, Финци, Сингапурци и Луксембуржани. На дну листе налазе се Ирак и Либија, као и Лаос, Судијска Арабија и Алжир. Занимљиво је да су Холанђани на претходне две листе за 2015. и 2014. годину били на другом месту.

Иначе, процењује се да енглески говори око 1,5 милијарди људи на свету, али да је за мање од 400 милиона енглески матерњи језик.

Топ 10 најбољих изгледа овако:

1. Холандија

2. Данска

3. Шведска

4. Норвешка

5. Финска

6 Сингапур

7. Луксембург

8. Аустрија

9. Немачка

10. Пољска

Топ 10 најгорих:

62. Јордан

63. Ел Салвадор

64. Оман

65. Кувајт

66. Монголија

67. Алжир

68. Саудијска Арабија

69. Камбоџа

70. Лаос

71. Либија

72. Ирак

Блиц

Поделите:

2 Коментари

  1. Енглески су нам у школи наметнули европејци као главни страни језик, иако га причам течно, због љубави према Русији и руској култури, учећи руски језик ван школе, он је на крају победио, те га причам боље него енглески и драго ми је због тога, јер не сме бити како они (запад) жели, већ како ми хоћемо.

  2. како на тим листама увек испушимо? Италијани и Французи не знају и неће да знају енглески, исто је и у бив.соц.републикама. Али статистика каже другачије (наша дика)?!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here