Колинда: “За дом спремни” је стари хрватски поздрав али…

Поделите:

У јеку расправе о табли са усташким поздравом у Јасеновцу, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је “За дом спремни” стари хрватски поздрав.

У разговору за РТЛ, упитана треба ли конкретно поздраву “За дом спремни” рећи не у јавном простору, па чак и кад се говори о самом грбу удружења ХОС, Колинда је рекла како је њен став о том питању јасан.

“Мој став о поздраву ‘За дом спремни’ је јасан. Он је стари хрватски поздрав, али је нажалост компромитован за време усташких дана”, рекла је хрватска председница, преноси загребачки портал “Индекс”..

“О томе не бих доносила суд, ја нисам историчар и имам свој став, волела бих да се у Хрватској договоримо и да коначно поставимо неке стандарде, ако је могуће и законске оквире око свих симбола тоталитарних режима. То су једноставно питања која деле хрватски народ, а нама поделе у овом тренутку заиста нису потребне. Мој програм утемељен је на заједништву, мислим да мало превише разговарамо о идеолошким питањима, да се морамо усредсредити на егзистенцијална питања, а кад је реч о табли, немојмо изгубити из вида да је њеза примарна интенција била пијетет према једанаесторици младића који су изгубили свој живот бранећи Хрватску”, рекла је председница Хрватске.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here