КОМАНДАНТ ХРВ. ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ: У логорима „Лора“ и „Кулине“ Србима су копали очи

Поделите:

Бивши командант хрватске Војне полиције у Шибенику Марио Баришић детаљно је описао како су почетком деведесетих у логорима „Лора“ и „Кулине“ на најмонстроузније начине мучени заробљени српски војници и цивили.

Баришић каже да се није борио за Хрватску насталу на крви недужних људи, стараца и деце и због тога је још пре 18 година први пут о злочинима говорио у хрватском тужилаштву.

У затвору „Лора“ код Сплита били су заточени и заробљени резервисти ЈНА из Црне Горе, којима се губи сваки траг.

Баришић је први пут прије шест година у разговору за франкфуртске „Вести“ испричао језиве детаље о хрватским злочинима над Србима. Тај интервју је прошао релативно незапажено у нашој јавности, преноси „Правда“.

– Тадашњи замјеник команданта 72. бојне Војне полиције Твртко Пашалић априла 1992. одвео ме је у „Лору“ и показао неевидентиране заробљенике с којима можемо да радимо шта хоћемо, започео је Баришић своју исповест и наставио:

– Кад је један од чувара Блока Ц Ивица Ливаја отворио тешка метална врата, ушли смо у мрачну просторију, под је био сав у крви и води. Тек после пар минута у углу сам приметио заробљене. Једном су биле ископане очи, једном одсечене уши… Кад ме је један од њих приметио, почео је да јеца: „Убиј ме, спаси ме, убиј ме, спаси ме!“ – присетио се Баришић и додао да су подједнаке грозоте и мучења преживљавали и Срби заточени у војном затвору „Кулине“ код Шибеника.

– Тамо су их углавном мучили пуштањем струје из индукторског телефона прикаченог на гениталије. Терали су их и да сексуално опште међу собом, силовали су младе дјевојке! Све се то догађало од 23 часа па надаље. Ту војни полицајци ништа нису могли. Могли су та зверства да пријаве мени, а ја сам имао могућност да их пријавим или вишим инстанцама или мом директном претпостављеном, који је, међутим, сва та мучења и предводио.

Баришић наводи да се неколико пута пожалио Пашалићу да је то што раде нехумано, али да се овај жестоко брецнуо на њега што брани „четнике и четникуше“.

– Престао сам било шта да му говорим кад је једном приликом извео све притворенике и у црној униформи са црном капом са словом „У“ поручио: „Ја сам унук Анте Павелића„, присетио се Баришић

IN4S

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here