Команданти са КиM предаваће кадетима

Високи официри ВЈ ИЗ 1999. радиће на Војној академији. Своја искуства ће преносити генерали Лазаревић, Делић, Диковић...

Поделите:

НАЈИСТАКНУТИЈИ генерали и високи официри Војске Југославије, који су командовали у рату на Косову и Метохији 1998. и 1999. године и током грађанског рата у Југославији биће враћени као предавачи на Војну академију – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, они ће бити задужени да своја ратна искуства пренесу генерацијама старешина које се тренутно школују на овој установи. Тако би међу првима пред кадете Војне академије требало да стане некадашњи командант Приштинског корпуса и Треће армије ВЈ генерал у пензији Владимир Лазаревић.

У кругу личности који ће добити прилику да питомцима пренесу своја искуства вођења ратних операција биће и генерали Божидар Делић, Љубиша Диковић и низ високих официра који су били на кључним дужностима током сукоба у СР Југославији.

Министар одбране Александар Вулин потврђује за наш лист да ће некадашњи команданти добити своју улогу у војном школству и истиче да ти људи треба да буду узор данашњим генерацијама официра:

– Увели смо правило да најистакнутије старешине из ратовима који су за нама добију простор на Војној академији и да држе предавања кадетима, па и садашњим генерацијама официра. То је велики заокрет и на неки начин исправљање неправде која им је нанета претходних година. Они дуго нису смели ни да кроче на Академију нити у било који војни објекат. Држава се олако лишила најдрагоценијих искустава којих се не би одрекла ниједна војска на свету.

Вулин, у изјави за „Новости“, наглашава да генерали попут Лазаревића, Делића, Диковића и остали имају много тога важног да пренесу млађим колегама. Они ће зато гостујући на Војној академији држати предавања из онога где су најбољи – руковођења војском у најтежим условима.

Узори кадетима морају да буду српски генерали, посебно они доказани у најтежим данима. Морамо да омогућимо да млади официр сретне свог генерала, упозна га и сазна његова искуства. Нико од тих људи не сме да оде са животне позорнице а да не остави записано сведочење о ономе шта је радио и какве је одлуке доносио – наводи министар одбране.

 

ИМЕНА СТРАДАЛИХ У РАТНОЈ САЛИ

ЗАРАД културе сећања на заслужне претке Министарство одбране ће пописати све генерале и пуковнике погинуле на бојном пољу у ратовима од 19. века до данас. Њихова имена биће уклесана у плоче којима ће бити украшена репрезентативна Ратна сала Старог генералштаба у Београду. То ће бити својеврстан споменик овим људима. Нама су у прошлости генерали гинули на местима поручника. Толики број погинулих старешина највишег ранга нашу војску издваја и у светским оквирима. Њихов патриотизам, несебичност и жртвовање за Србију не смеју бити заборављени – наводи министар Вулин.

Новости

Поделите:

3 Коментари

 1. Што се тиче самих предавача, било би корисно да своја предавања
  учине практичним не само кадетима, већ и постојећем командном
  кадру у Гебералшабу и јединицама Војске Србије, тражењем да се
  промени део командног кадра у јединицама пензионисаним старешинама
  са ратним искуством.
  То би била гаранција да ће њихова теоријска предавања бити и практично
  примењена сада и одмах, у складу са војно-политичком ситуацијом на
  терену, за случај изненадне потребе.
  Њихова предавања ће практично бити употребљива тек када се садашњи
  кадети нађу на одговарајућим командно-руководећим местима у Војсци
  Србије, а дотле, њихово предавање нама никакв практичан значај, ако
  нема нижег старешинског кадра са ратним искуством у садашњем
  старешинском саставу Војске Србије – у Генералштабу и ратним
  јединицама.
  Предавачи треба добро да размиСле, јер се може десити да буду ометани
  на овај или онај начин, и да на крају буду суспендовани, и тако доживе
  потпуни фијаско – да касно схвате да су само “политички“ искоришћени
  и после, по други пут, гурнути у страну како крпе, као што је то и учињно
  њиховим ПРЕВРЕМЕНИМ ПЕНЗИОНИСАЊЕМ – ИСТЕРИВАЊЕМ ИЗ ВОЈСКЕ
  СРБИЈЕ, а “пријатељи“ наших непријатеља су на све спремни!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here