Коме ће дати аутокефалију Васељенски патријарх?

Поделите:

Председник Петро Порошенко и други високи званичници Украјине изјављују спремност Васељенског патријарха Вартоломеја да створи независну (аутокефалну) православну цркву у Украјини. Као основа за нову верску организацију ће постати канонски непризнате Украјинска православна црква Кијевског патријархата и Украјинска аутокефална православна црква.

У свом саопштењу од 22. априла Васељенски Патријарх такође не пориче такву прилику. Свети Синод Цариградске Патријаршије прихватио је жалбе председника, Скупштине Украјине и епископије ове две цркве.

Према изјавама високих украјинских званичника и стручњака објављених у медијима, учешће државе у овом случају је захтјев самог Васељенског патријарха, а нова Украјинска Православна Црква неће постати „државна“ и ће функционисати равноправна основа са другима. Власти инсистирају да појава још једне каноничке цркве ће довести до прекида конфесионалног сукоба у земљи.

У међувремену до данашњих дана структуре власти у Украјини нису показали жељу или нису били у могућности да се придржавају принципа слободе вероисповести, делујући на страни само једне цркве – Украјинске православне цркве Кијевског патријархата.

Примећено је да у градовима Бар Виничке области и Локвице из Полтавске области посланици градксе скупштине одбили да додели земљу за изградњу храма за УПЦ у корист Кијевског патријархата. Ово је било учињено под притиском представника такозване радикално десне организације Десни сектор. Мешање маргинала и националиста у имовински спорови између цркава указује на то да влада Украјине не обезбеђује слободу вероисповести.

Само за 4 месеца 2018. године у Украјини власти игнорисали:
–    три паљевине храмова;
1. http://orthodoxrights.org/radicalists-set-on-fire-the-church-of-the-uoc-of-st-vladimir-equal-to-the-apostles.html
2. https://112.international/society/arsonists-put-orthodox-shrine-in-kyiv-on-fire-26445.html
3. https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/OSCE_Ukraine_13April2018.pdf
–    још једно хватање храма у селу Птића, Риванске области, произведено од стране навијача Кијева и бораца добровољачких пука Азов и батаљона Ајдар;
–    скрнављење врата манастира Светог Покрова у Одешке области;
–    срушење путовног крста у Кијеву.

У свим тим случајевима, полиција је била неактивна. Кривични случајеви о чињеницама ових злочина отворени су само судском одлуком као одговор на жалбе организација за људска права.

Сумњиво је да са таквом политиком власти појава канонске украјинског цркве ће спречити дискриминацију на верској основи у Украјини.

Поред тога, равнодушност свештеника и бискупа Кијевског патријархата према безакоњу почињеном у њиховим личним и корпоративним интересима није компатибилан са високом пасторалном службом, још више под омофоријом Васељенског  патријарха Вартоломеја.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here