Коме сметају и мртви Срби на Косову?

Поделите:

У више места на Косову и Метохији преостали Срби и мањи број интерно расељених лица обишли су, на Задушнице, гробове покојника како би им одали пошту. На гробљима су затекли порушене споменике и гробове зарасле у коров и траву.

У српским срединама јужно од Ибра, на гробљима је био симболичан број Срба, а у појединим местима, као у Ђаковици, готово да их и није било. Срби су посетили и православно гробље у јужном делу Косовске Митровице, на којем је више од 80 одсто споменика уништено.
Малобројни Срби који су остали да живе у Приштини, верници из околних села и они који су интерно расељени изашли су на гробове својих покојника на највећем православном гробљу на Косову и Метохији — у Приштини.

„Због свеукупне ситуације принуђени смо да у све мањем броју долазимо на КиМ и посетимо гробове покојника“, наводи Ђурђа Дрмончић.

Небрига према гробовима Срба у Приштини видљива је на сваком месту.

„Огорчени смо и питамо се — кога су мртви узнемиравали? Коме су мртви противречили? Коме су мртви сметали? Овако нешто нигде у свету не постоји осим овде на простору КиМ“, истиче Дрмончићева.

Породица Тодоровић из Приштине, која је расељена у село Добротин, дошла је на гроб сина.

„Нема натписа на споменику и ми који знамо где нам је сахрањен син нађемо гробно место, али они који хоће да га посете не могу да га нађу, све је зарасло у коров“, објашњава Тодоровићева.

Деценијама иста слика на српском православном гробљу у Приштини. Порушени споменици, гробље зарасло у коров. Отуда и порука православног свештеника, пошто локална самоуправа очито одбија да очисти гробље.

„Апелујем на људе чији су преци овде сахрањени да долазе и обилазе њихова гробна места, очисте их, како би то њихово обележје остало у Приштини и записано и видљиво и у данашњем времену“, позива Саша Митровић, приштински православни парох.

Да гробље може да буде уређено, може се видети и на самом православном гробља у Приштини. На њему је више обележја о почивању остатака палих француских војника током Првог светског рата. Последњих месеци, тај део гробља је уређен и ограђен.

Sputnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here