Комунална милиција: Од нових боја до бибер спреја

Поделите:

Нове боје униформе, али и рад у цивилу, више комуналних полицајаца и дозвољено коришћење бибер спреја – ово су само неке од новина које уводи нови Закон о комуналној милицији.

Комуналну милицију моћи ће да оснују и општине, а не само градови, како је то предвиђао закон који је на снази од 2010. године.

Док је за Министарство државне управе и локалне самоуправе нови закон резултат десетогодишње примене Закона о комуналној полицији и потребе грађана да буду заштићени, не само у градовима, већ и у општинама, критичари новог закона кажу да нема релевантних података о томе да ли постоји потреба за комуналном милицијом.

„Било је најава званичника Београда да ће новим законом бити запослено хиљаду нових комуналних полицајаца, а јавно није објављена ниједна анализа која објашњава зашто толико људи и које проблеме они треба да реше”, каже за ББЦ на српском Саша Ђорђевић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику.

Он подсећа да је 2016. године, када је постојао предлог измена и допуна Закона о комуналној полицији, тадашња министарка државне управе и локалне самоуправе, а садашња председница владе Ана Брнабић најављивала анализу о томе у којој је мери комунална полиција допринела комуналном реду.

„Резултате те анализе никада нисмо видели. Или бар није објављена јавно, ако тај извештај уопште постоји”, каже Ђорђевић.

Шта доноси нови Закон о комуналној милицији?

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here