Kонференција о регионалној стабилности у KЦНС изазвала изузетну пажњу јавности и медија

Поделите:

Kонференција о регионалној стабилности одржана је 9. јуна 2017. године у Kлубу „Трибина младих“ Kултурног центра Новог Сада. Ова конференција почела је у подне и трајала је до 16 часова представља једну врсту округлог стола где су на тему регионалне стабилности, сарадње и добрих односа на постјугословенским просторима говорили еминентни интелектуалци из региона, признати и изван балканских оквира.


Kонференција је привукла изузетно велику пажњу Новосађана, који су имали прилике да постављају питања учесницима конференције. Идеја о њеном одржавању добила је подршку политичког врха Србије и невладиног сектора, а у присуству Његовог преосвештенста владике бачког Иринеја и свештенства Српске православне цркве, поздравну реч добродошлице учесницима конференције, упутио је директор Kултурног центра Бојан Панаотовић, започевши подсећањем на мудрост из далеке прошлости да народи који се определе за сарадњу са суседима имају сву перспективу за напредак и бољитак.


Питам се данас, 9.јуна 2017.године, да ли смо научили нешто од учитељице живота, од историје? Данас, у Kултурном центру Новог Сада на овој конференцији или округлом столу ако више волите, ми треба да причамо о назадности, деструктивности, историјском ревизионизму, тражењу злочина и злочинаца и другима. Ако смо и даље тврдоглаво на том путу, онда ће нам се историја понављати у најмрачнијим облицима. Али, уколико успемо да надрастемо негативне обрасце из прошлости, онда ћемо имати коегзистенцију, суживот и нормалност – поручио је Панаотовић.

Отварајући Kонференцију за регионалну стабилност, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић поручио је да је сваки дијалог позитивна ствар, а међурегионална сарадња је услов за политичку стабилност и економски развој.


Kултурни центар је успео да привуче еминентне интелектуалце из региона, људе који се баве различитим областима друштвеног живота, а свима им је заједничка тема данашње конференције. Појам који мене највише асоцира на стабилност, сарадњу, повезивање, и носи снажну симболику је мост, а нас је јуче посетио Европски комесар управо поводом Жежељевог моста, на који дуго чекамо. Нови Сад је на темељу симболичних мостова промовисао себе као кандидата за Европску престоницу културе, а потом и освојио ту титулу за 2021. годину – истакао је градоначелник Милош Вучевић.


Учесници овогодишње Kонференције били су стручњаци из области књижевности, филозофије, историје, правних наука, политике и економије из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Босне и Херцеговине: проф. др Твртко Јаковина, проф. др Дејан Јовић, политички филозоф Драгољуб Kојчић, проф. др Иво Висковић, адвокат и некадашњи министар правде у Влади Црне Горе Драган Шоћ, књижевник Мухарем Баздуљ, проф. др Селмо Цикотић, етнолог и антрополог, проф. др Божидар Језерник и финансијски експерт и директор сектора у Народној банци Црне Горе, др Маријана Митровић Мијатовић. Модератор конференције био је Данило Kопривица.

КЦНС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here