„Косовска криминална хоботница“ Овако је ИФИМЕС оценио приштинске власти у последњих 17 година

Поделите:

Приштинске власти, које већ 17 година наизменично, а сада и у коалицији, чине Демократска партија Косова Хашима Тачија и Демократски савез Косова кадрија Весељија, карактеришу криминал, корупција и непотизам, наводи у најновијој анализи Љубљански ИФИМЕС институт и указује да су предстојећи избори стога кључни да зауставе такве процесе.
Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) оцењује да је од изузетне важности извршити декриминализацију косовских Албанаца, судским процесуирањем носилаца криминала, корупције и починилаца ратних злочина.

У анализи се констатује да „косовска криминална хоботница“ вуче корене још из владе у егзилу, а језгро криминала су команданти Ослободилачке војске Косова (УÇК-ОВК) и (пара)обавештајна служба (СхИК), у сарадњи са политичким структурама.

„Када се вратимо у недавну прошлост могуће је приметити снажне везе између садашњих политичких лидера и огромних сума новца, који је сакупљан кроз различите фондове. Фонд Вендлинђа тхррет (Домовина зове), је фонд који је контролисао један од садашњих челника Демократске партије Косова и његов брат. У тај фонд је сакупљан новац по Европи.
Народни покрет Косова „„Левизја Популлоре е Косовес“ настао 1997-98, сакупљао је новац у дијаспори, а из тога је настала Демократска партија Косова 1999. те „Фонд три посто“ настао је 1991. под контролом Демократског савеза Косова.

„Све је било нетранспарентно и доводи се у везу са најближим члановима породице председника Косова Хашима Тачија. Тако су већ процесуирани поједини чланови породице актуелног косовског председника што отвара простор за процесуирање Тачија“.

Тачијеви контролишу финансијски систем

Наводи се да један од браће председника Тачија, а има их двојица, има посебну улогу у Националном бироу за осигурање Косова (БКС) и контролише цели финансијски систем преко Централне банке Косова (БQК).

Бројне приватизације компанија биле су нетранспарентне, као што су Схаррцем (цементара), где се са власничком структуром повезује Хашим Тачи, компанија Амортизери из Приштине, Фероникел из Глоговца (Дренас), наводи ИФИМЕС.

У анализи се поставља питање како су Косовска енергетска корпорација (КЕК), дистрибуција и аеродром, те градња путева приватизовани или дати на концесију Турцима.
Непотизам је, указује се, присутан у свим сегментима друштва, а све се одвија под контролом врхова политичких странака.

А као пример је наведена компаније Деволи из Пећи, која је у арбитражи са „државом Косово“, односно Телекомом Косова (ПТК) наводно оштећена за 30 милиона евра, иако је фактички арбитражом оштећена покрајина за наведени износ и то се доводи у везу са актуелним премијером Косова Исом Мустафом и председником Тачијем.

Непотизам влада

ИФИМЕС истиче и да су оба садашња коалициона партнера Демократски савез Косова одлазећег премијера Исе Мустафе и Демократске партије Косова Кадрија Весељија довели Косово и Метохију у тешку ситуацију.

У таквом политичком амбијенту једина политичка странка, која није учествовала у косовској влади је покрет Самоопређељење неформалног лидера Албина Куртија, који све више ужива широку друштвену подршку, јер нису уплетени у криминал, корупцију и афере.

Аналитичари оцењују да код Тачија влада забринутост, јер после одласка са власти Николе Груевског (ВМРО-ДПМНЕ), у Македонији, на ред долази Тачи, због којег је, према међународним дипломатским изворима, и основан Специјални суд за ратне злочине на Косову.

Нема будућности без суочавања са прошлошћу

Констатује се и да је стање на страначкој сцени под контролом ДПК и СХиК – (пара)тајне службе.

ИФИМЕС сматра да без суочавања са прошлошћу косовски Албанци не могу осигурати бољу будућност.

На бирачком списку за ванредне парламентарне изборе уписано је око 120.000 младих којима ће ово бити прилика да први пут гласају.

Једнострану одлуку о проглашењу независности косовске власти су донеле 17. фебруара 2008, а тадашње политичко руководство најавило је убрзан развој земље и снажне институције, које ће, како су обећавали, бити фактор унутрашње стабилности и мира те да ће тако доприносити стабилности и миру у региону.

„Та обећања нису се остварила, штавише грађани Косова су дубоко разочарани владајућим политичким структурама. Косово се налази у перманентној политичкој кризи“, наводи ИФИМЕС.

Иначе, ово су трећи ванредни парламентарни избори на Косову и Метохији од одлуке о једностраном проглашењу независности.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here