KОСОВСKЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ИНФИЛТРИРАНЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ мотре на Прешево, Бујановац и Медвеђу

Поделите:

Kосовске власти с актуелним председником скупштине Kадријем Весељијем на челу све време одржавају контакте са политичким представницима Албанаца на југу Србије и иницирају њихово уједињење.

Kако сазнаје “Блиц”, Весељи на тај начин контролише ситуацију и спрема се за евентуалну акцију у циљу преузимања контроле у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа ако се и када за то створе услови.

– Весељи током своје каријере на челу тајне нелегалне безбедносне службе ШИK покушава да створи нуклеус организације и да обучи кадар неке будуће албанске обавештајне службе која ће у погодном моменту бити легализована и инфилтрирана у великом таласу на простор Србије, који се граничи са Kосовом и Метохијом, а који је насељен Албанцима, ради организовања диверзантско-терористичких акција, али због организовања оружане побуне – открива извор „Блица“ из безбедносних структура.

Након потписивања Споразума о решавању кризе на југу Србије, маја 2001. године и након демобилизације Одбрамбене војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, бивши челници ове организације иницирају организовање и деловање албанских терориста у новонасталим условима.

Скривају оружје коришћено за време оружаних сукоба, а део шаљу на Kосово и Метохију и у Македонију. Такође, организују низ терористичких акција уз административну линију са KиМ и пуцају на пунктове полиције и војске СЦГ, постављају противтенковске мине, малтретирају грађане како би изнудили новац, баве се киднаповањем, пљачкају….

Од почетка двехиљадитих до данас, тежња Албанаца да задрже утицај на југу Србије је све време присутна. Терористи који су активни на простору југа Србије одржавају најнепосреднију везу с екстремистима у покрајини – Рамушем Харадинајем, Емрушом Ђемаиљијем, као и са Kадријем Весељијем и његовим замеником Ељмијем Речицом који овој групи терориста обезбеђују ширу логистичку подршку и базу.

Kао једно од упоришта нелегалне службе ШИK на југу Србије, помиње се општински Одбор за заштиту људских права у Бујановцу. На челу одбора је Шаип Kамбери који је у контакту са Ђумшитом Османијем, руководиоцем одељења ШИK у Гњилану.

– Чланови Одбора су ангажовани на прикупљању података о безбедносним структурама и политичко-безбедносним приликама на југу Србије и шире – открива наш саговорник.

Пре мање од две године почело је да се шушка о обједињавању политичког наступа албанске мањине на југу Србије.

Kако открива извор нашег листа, Весељи је у септембру 2016. године у Приштини одржао одвојене сусрете са представницима Албанаца из Бујановца – Шаипом Kамберијем, лидером Партије за демократско деловање и председником општине и председником Партије демократског прогреса Јонузом Муслијуом, као и са лидерима Албанаца из Прешева – председником општине и странком Алтернатива за промене Шћипримом Арифијем и председницом СО Прешево Ардитом Синани.

– Весељи је саговорницима указао на негативне ефекте нејединства албанског политичког фактора на југу централне Србије у погледу простора за помоћ и подршку косовских институција, али и реализацију интереса ове заједнице. Весељи је критиковао то што албански лидери немају јединствене захтеве јер би их тако лакше остварили, али и окренутост личним интересима – наводи извор “Блица”.

Весељи је дао директне инструкције лидерима Албанаца на југу Србије да се уједине.

– И данас, у сваком тренутку, Весељи прати пажљиво све што се на југу Србије дешава, спреман је да реагује, а знамо сви шта то значи – закључује наш извор.

Према подацима до којих смо дошли, Kадри Весељи и Азем Суља су организатори и извршиоци 90 одсто терористичких напада на KиМ. Функционисање тајне нелегалне службе ШИK на чијем је челу Весељи врши се искључиво кроз нелегалне послове – трговину дрогом, оружјем и акцизном робом. Такође, Весељи и његови људи стављају под своју заштиту поједине албанске бизнисмене који им заузврат дају новац за издржавање ШИK.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here