Косовски бој у поеми нобеловца Ђозуеа Кардучија

Поделите:

Косовска битка (1389.) припада баштини светске историје. Стравичан и дуг сукоб југа Европе и ислама запечатио је један догађај који је пресудно утицао на наредне векове и који је остао запамћен као онај тренутак кад се преломила историја. Био је то бој на Косову пољу.

Бој на Косову, Адам Стефановић

Вук Караџић пише да је ,,историја његовог народа до Косова имала један пут, а да је од Косова све ударило другим путем.”
На Косову пољу је 1389 из темеља пољуљано српско царство, а сенка људи с турбаном  на глави и кривом сабљом у руци почела је да се протеже ка средњој Европи.
Сама битка била је једна од најкрвавијих, у њој су оба владара погинула, услед општег покоља почеле су и борбе за престо, створено је предање да су Срби издани.
У Косовској бици толико има драматичних мотива како за хроничаре, тако и за песнике, драмске писце и приповедаче, па не треба да изненади што се у бројним и вредним старим делима страних аутора могу пронаћи како дела надахнута Косовским бојем, тако и она у којима се налази понеки помен тог догађаја  и  кнеза Лазара као пример непокорне храбрости , родољубља и слободољубља којој сваки  човек треба да стреми.

Тако и италијански нобеловац Кардучи, кад жели да подстакне земљаке на револуцију, позива српске јунаке, овенчане вечном славом Косовске битке. Кардучи

Ђозуе Кардучи,Giosuè Carducci 
( 1835 –  1907)  био је највећи италијански песник у првим деценијама после уједињења Италије и добитник Нобелове награде за књижевност 1906. године. У поеми  “Sicilia e rivoluzione” / Сицилија и револуција из 1891, Opere  (сабрана дела)  изд. Zanichelli, Bologna,  док позива на побуну и борбу, у 15. строфи поручује:
****
,,Serbo, attendi! su ’l pian di Cossovo              
Grande l’ombra di Lazaro s’alza;
Marco prence da l’antro fuor balza,
E il pezzato destriero annitrí. “

у преводу:

,,Србине, буди спреман! На Косову пољу
Велика сен се Лазарева диже; 

Марко Краљевић из пећине искаче, 
А шарени коњ већ рже! “

цела поема Сицилија и револуција: http://www.nuvoledipoesia.it/site/sicilia-e-la-rivoluzione-di-giosue-carducci/

Уз песму аутор је дописао драгоцено објашњење следећег садржаја:

,, На пољу Косову вођена је 15. јуна 1389. битка између Срба и Турака, где је међу хиљадама јунака пао Лазар, краљ српски, а с њим и цео народ.
На начин достојан Хомера ова битка се слави у српским народним песмама, у поређењу с којима се јасно види како су слабе неке друге народне песме. 
У српским песмама описују се и подвизи Марка Краљевића, српског Ахила и Ролана, где се каже: ,,Живео је сто шездесет година, по другима чак триста.  Други, опет, причају да се после последње битке, кад је видео цев прве пушке, повукао у једну пећину. Бог му, на његову молбу, посла сан који ће трајати све док му мач сам од себе не буде испао з корица. Понекад се чује његов коњ како рже, а мач је већ допола изашао.”

Тако стоји у преводу Николе Томазеа, илустратора  и врсног преводиоца јужнословенске поезије.

kishad.wordpress.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here