Kоста Чавошки: Осрамотити Ђукановића, смијенити све директоре, контролисати попис – онда ићи на нове изборе

Поделите:

Говорећи о будућим потезима нове власти, Чавошки је убијеђен да ће бити великих промјена државне оријентације, али савјетује да се иде поступно. Оцјењује да су прве изјаве, да неће бити повлачења признања Kосова и промјене државне стратегије, само тактички маневар

Академик САНУ др Kоста Чавошки сматра да нова власт у Црној Гори мора да иде поступно, али одлучно ка разградњи Ђукановићевог система власти и успостављању новог система који ће контролисати попис 2021. године и након тога ићи на нове изборе да би се конституисала нова већина, са или без Дритана Абазовића, лидера Уре.

– Савјетовао бих новој власти, када конституише нову владу, прво што треба да уради је да смијени директора РТЦГ, а онда да тај нови директор именује нове уреднике информативног програма, они да нађу неке нове новинаре, који ће се бавити истраживачким новинарством и разоткривати се незаконитости које је радио Мило Ђукановић и његове пришипетље и подгузне муве – истакао је Чавошки гостујући у емисији ,,Скенирање“ на приватној српској телевизији Хелмцаст.

Чавошки сматра да, иако је носилац листе ,,За будућност Црне Горе“ Здравко Kривокапић најавио да неће бити освете и реваншизма, истраживачки новинари треба да открију откуда Милу Ђукановићу и ,,његовим пришипетљама и подгузним мувама толике паре“.

– По свој прилици постоје велика стредства на страним рачунима, у тим ,,сејв хевен зонама“, ,,сигурним лукама“ – Занзибар, Зеленортска острва, Луксембург, Швајцарска. Треба покренути одговарајуће кривичне поступке, уз међународну правну помоћ и добити податке, која су то средства и ко је уложио та средства и одакле паре. Онда би се Мило Ђукановић нашао у врло непријатној ситуацији. Додуше, сада се против њега не може водити поступак, али се може осрамотити – сматра Чавошки.

Говорећи о будућим потезима нове власти, Чавошки је убијеђен да ће бити великих промјена државне оријентације, али савјетује да се иде поступно. Оцјењује да су прве изјаве, да неће бити повлачења признања Kосова и промјене државне стратегије, само тактички маневар.

– Одбијање повлачења признања Kосова је само тактика, која је потпуно разумљива и добра. Опозиција неће, што би се рекло у картању, да се унапријед адутира, него чека прилику. Добар дио српске опозиције био је против признања самозване косметске државе и против уласка Црне Горе у НАТО. У овом тренутку, нарочито због Дритана Абазовића и његове странке која је трећа јединица будуће власти, мора се бити веома обазрив. У овом тренутку је најважније да се рашчисти све што је Милова оставштина. Не само промијенити директора телевизије, него и све директоре свих јавних предузећа гђе се располаже парама, да се затим види како стоји ствар са директорима основних и средњих школа и виђети ко све ту заслужује да буде директор. Према онима који су били пришипетље Милове власти треба бити строг. Треба виђети како стоји ствар са амбасадорима, када којем истиче мандат, ко може да се повуче са садашњег положаја – савјетује српски академик.

Први потез, како је и најављено, биће измјене најбитнијих одредби Закона о слободи вјероисповијести, а онда се, тврди Чавошки, треба окренути попису 2021. године.

– Ђукановић је очигледно имао болесну жељу да направи нацију од такозваних новопечених Црногораца. У вријеме Секуле Дрљевића само се 10 одсто људи изјашњавало као Црногорци. Kомунистичка власт је успјела да тај број силно увећа, тако да на посљедњем попису из 2011. године је било само око 29 одсто Срба. Тај број би сигурно био већи, али су многи због запосљења и других привилегија одбили да се декларишу као Срби. Надам се да ће на сљедећем попису, који је 2021. године, број Срба у Црној Гори да се повећа и да ће људи бити подстакнути да се изјашњавају као Срби.

Након тога, када се промијени национална структура током сљедеће године, српски академик најављује ново изборно одмјеравање.

– Све треба поступно радити, и у једном тренутку кад се све то рачисти, када ови на власти схвате да је ДПС, ако није пропао, јесте битно утањио – распишу нове изборе. На којима би та нова већина, са или без Дритана Абазовића, била неупоредиво већа и моћнија. Па ће онда и неке друге кораке да направе. Једну по једну ствар – закључио је др Чавошки.

portalanalitika

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here