Крај телевизије у Русији

Поделите:

Русија већ деценијама живи под влашћу митологеме с метафоричним називом „кутија за зомбирање“ (зомбоящик). Огромна већина руских грађана (по некима 85%, по некима чак 90%), сагласно тој митски створеној мисаоној конструкцији живи и дише онако како то хоће телевизор.

И ова митологема свима одговара. Она пре свих одговара телевизији, то јест руководећем врху Првог канала, Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВГТРК) и НТВ-а. Од представе о томе колика је важност и моћ телевизије, директно зависи њихов престиж и конкретне количине новца којима располажу. Она одговара и Кремљу – телевизију је лако и пријатно контролисати. Она је дуго времена одговарала и онима који у Русији себе називају часним именом „опозиција“. Захваљујући овој грандиозној митологеми, на изборима се без иоле вредне изборне кампање могло освајати и по 0,5% гласова, а за све своје поразе оптуживати проклети „зомбојашћик“. Јер, шта очекивати у земљи у којој Кисељов хвали чупање и спаљивање срца ЛГБТ популације, а Први канал емитује своју репортажу о распетом дечаку у Славјанску?

Међутим, само пар недеља након појављивања филма Алексеја Наваљног и сверуских антивладиних демонстрација широм земље, ођедном се показало да ове митологеме више нема. Чаролија „кутије за зомбирање“ више не функционише. Телевизору је дошао крај.

Може бити да то још увек нису сви до краја схватили, али данас се управо овај феномен може сматрати најважнијим резултатом недавних масовних протеста у Русији.

Ево, просудите сами.

Питање: од 140 милиона становника данашње Русије, колико њих гледа главну информативну емисију државне телевизије „Време“?

Одговор: 6 милиона људи, односно мање од 5% од укупног броја становника. Ово је званична статистика и овај број се лако да проверити.

Следеће питање: колика је средња старосна доб гледалаца емисије „Време“?

Одговор: 63 године (такође званична статистика).

Другим речима, тих 5% који гледају емисију „Време“, нипошто не спадају у ону групу коју зовемо најактивнији део становништва.

Питање: колико људи је видело филм о Медведеву „Није вам он Димче“ (Он вам не Димон)?

Одговор: само YоуТубе је до данас избројао преко 21,5 милиона гледалаца. Рачунајући и остале портале, овај број се слободно може удвостручити.

Дакле, сваки други грађанин Русије млађи од 50 година погледао је филм Наваљног. То се отприлике поклапа с подацима Левада-центра који је објавио да је 38% становништва или видело, или барем чуло за тај филм.

Нема више никакве „кутије за зомбирање“. Апсолутна већина активног становништва Русије добија информације другим путем. Људи информације данас добијају путем својих телефона, преко друштвених мрежа или посећујући разне сајтове на интернету. Ако се некоме свиђа „Игра престола“ или емисија „Глас“, он ће је пронаћи негде на мрежи и снимити. Али нема тога који ће снимати емисију „Време“.

Процес пријема и коришћења информација се коренито изменио. Људи више не прихватају то што им се натура из једног центра. Они своје информационо поље формирају сами.

Разуме се да крај телевизије не значи и крај преимућства власти на пољу информисања. Али ово преимућство нема везе са перманентним заглупљивањем становништва помоћу „зомбојашћика“, нити са спиновањем од стране владиних и партијских ботова. Оно је резултат тога да је власт просто власт. А власт је код нас увек умела да себи обезбеди сакрални статус. Она се у вези с тим на овим просторима целих хиљаду година и без телевизије веома добро сналазила. Значајан број добрих и часних људи и данас види исто то што „виде“ и начелници Русије, па је зато основни разлог осуде украјинске револуције од стране значајног дела руског друштва то што је кијевски Мајдан осудио Владимир Путин, а не то што је он то учинио на телевизији.

Формирање свог сопственог информационог пространства од стране корисника информација није само руски феномен. Он је захватио цели свет. Трампове присталице гледају ФоџНењс, а демократи ЦНН и НБЦ, при чему приврженике новоизабраног председника ништа од онога што говоре на ЦНН-у не дотиче. То што им ЦНН говори за њих су факе нењс. Тако је и у Русији. Сама чињеница самосталног формирања сопственог информационог поља руских корисника властима не прави никакве проблеме.

Али Фонд за борбу против корупције на челу са Алексејем Наваљним нашао је начин да искорачи из тог опозиционог гета у коме већ годинама обитавају сви они који и без филма „Није вам он Димче“ знају да власт у Русији краде. Наваљни је успео да ту објективно најрањивију карактерну црту власти – хронични лоповлук – учини темом интересантном и онима које је до сада само „Крим је наш!“ интересовао. И – узгред – међу омладину уведе протест као модни тренд.

И то је незаустављиво, баш као што је и процес реформације који је некад давно лансирао Мартин Лутер био незаустављив. Шта је био садржај Лутерове поруке? То да је Рим труо, да прелати раде управо супротно ономе шта проповедају, да сваки папа, сви кардинали и епископи имају љубавнице и љубавнике, да се сви они купају у раскоши и да препродају своја црквена звања. Да оповргну Лутерову поруку, прелатима је било довољно да на себе обуку просту костретну одећу, да се одрекну раскоши и отерају своје љубавнице – и Лутер би био дискредитован. Али будући да су власт, корупција, раскош и љубавнице били главни садржај тадашње цркве, на тај једноставан корак они нису могли да се одлуче.

Тако је и са овим филмом што га је јавности недавно предочио Наваљни. Руској власти би било довољно да се одрекне својих двораца, нафтних компанија и раскоши која све то прати. Али они то не могу да учине јер сви ти дворци, јахте и остала бесмислена раскош заправо и јесу основни смисао њихове власти. Зато они осим репресије ништа друго као одговор не могу да понуде. И све то у условима када емисију „Време“ гледа 6 милиона пензионера, а филм о Медведеву преко 40 милиона младих…

Пешчаник

Поделите:

1 коментар

 1. Naravno, nikom se nemoze reci: objavljuj, prenesi sto drugi objavi to i to … No , postoji mjera njaminimilnijeg dostojanstva, kicmenosti, koja otklanja i pomisao da se najprimitivniji primitivizam objavi , prenese- tim cinjenjem JEST se jadniji od onoga koga se prenosi.
  Postoji ono sto se zove p r o p a g a n d a- srpskom narodu je i dusa, od 1945 do danas, istom najpre preuzeta, a, onda, satrvena; propaganda nije i l a z – prva pociva na ciljaniom sadrzaju i inteligentno je ” skrojena: Gebels je to znao; ovi su l a z o v i ( neki pescanik)- sacica dolara je sva njihova inteligencija; no , nije problem u njima- skupu bezrazlicne mrtvotvorine, problem je u meni, ako nisam postao, nekom utvarnom djelatnoscu, ono sto jesu oni- ta mrtvotorina, skupina dvonoznika ciji je zeludac cijelog im mrtvomrtvenja- oni to zovu svojim z i v o t o m – i s p o d tudjeg stola: av, av… i baci im se koscica, polizu gazdu po nogama i ,u vremenskom pomaku, gazda im baci novu koscicu, uslinovljenu, a- poznatljivu: kanibal- u
  K o s u mu- ljudska rasa to zove g r u d i- tudje srce, srpsko, nekoga sa Bliskog istoka…, a uzutilo po kucama –
  zutim- podstolici to mirisu i slasno gutaju- pseto prirodom stvoreno bezi od toga… Bar dok nosi ime koje nosi, ” Vidodan”-u ovo ne prilici…
  PUNIH SEST godina pratim samo kanale VGTRK- ovo smece, ovdje, samoprozvano kao televizija ne javlja se kod mene, vazdusna sila, da se , valhda, ne bi zagadila, meni ga- smece- ne prenosi; onaj oblik snage duha- kroz prisutne u emisijama: od najzadrtijih pjescanikovaca pa nadalje, od najslinavijih ukrajinskih nacista, preko najpoznatijih ruskih mozgova, te do
  najcjenjenijih a n a l i t c a r a iz Amerike, Nemacke, Francuske… Saveta a Evrope…, to nijedna , bas: n i j e d n a tzv. demokratska tv nema, a niti su , ikada, imale, od onog primitivnog- na filozofiju ubijanja naslonjenog- CNN-a, pa nadalje; ovi nasi farmerski tvjadovi tek su u namjeri da budu punoglavci, da bi, eventualno, a na dugi rok, zadobili darvinovu zablju perspektivu…
  Navaljni? A kako bi p r i l i k a nego svoju p r i l i k u -eno i njihovog Davrina
  Na stablo pobjegao- zastidio se evolucinistickog proizvoda..
  Ukrajinska revolucija, kazu!? Sorta koja, plicite, zbori da su i ausvici i jasrnovci revolucije- pozitivnog smisla, naravno: ta oni u gacama brozovim, vecno se tu ninajuci, tople mirise rebolucije udisu- na nacin broza mokre…Vidovdanu: bolje manje, a bolje!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here