Крали злато из Бора, па куповали виле по Америци и Грчкој

Поделите:

САМО током 2014. године из погона Рударско-топионичарског басена (РТБ) „Бор“ нестало је чак 80 килограма злата вредног скоро три милиона евра, показали су резултати истраге коју спроводи Служба за борбу против организованог криминала. СБПОК је почетком маја ове године ухапсио седам особа, због сумње да су од 2014. до 2017. из РТБ украли већу количину овог племенитог метала.

– Од осумњичених је одузето 48 некретнина, које су биле у њиховом или власништву чланова њихових ближих рођака – наводи извор „Новости“.

– Реч је о становима, локалима и викендицама широм Србије.

Наш саговорник каже и да истрага није окончана, као и да не би било изненађење да буде нових хапшења.

БЕЗ КОМЕНТАРА
У РТБ „Бор“ је раније саопштено да неће давати никакве изјаве док траје истрага, а у том предузећу јуче нико није желео да коментарише сазнања „Новости“. Након што је пљачка откривена, јавност је из Басена добила писано саопштење у коме се наводи да је РТБ у опсежној полицијској акцији, која је трајала годину дана, припадницима МУП све време пружао подршку, логистичку и сваку другу помоћ која је била потребна.

– Постоје индиције и да су новцем од злата украденог из РТБ куповане и некретнине у иностранству. Има трагова да су тим парама пазарени станови у САД и Енглеској, али и виле на грчком приморју – додаје наш саговорник. – Коначна количина злата, која је украдена из РТБ још није установљена, будући да истрага траје. Али, неке прогнозе говоре да би, након окочања истраге, могло да се установи да фали и око 200 килограма тог племенитог метала. То је вредност од готово 10 милиона евра!

Подсетимо, због сумње да су починили кривично дело тешка крађа 10. маја ухапшена су четири радника Рударско-топионичарског басена (РТБ) „Бор“ – И. С. (42), З. П. (51), Г. П. (43) и Д. М. (44) – који су запослени у Радној јединици за производњу племенитих метала, познатијој као „Златара“. Уз њих, слободе је тада лишен и С. С. (41), бивши радник „Златаре“, као и Д. М. (43) и З. И. (48), некадашњи радници предузећа „Заштита“, које је раније обезбеђивао РТБ.

У претресу станова и других просторија осумњичених, пронађено је 136.765 евра, 3.897 долара и 98.000 динара, као и више од килограм златног накита! Наш саговорник каже да је врло вероватно да је сам поступак крађе из РТБ трајао и дуже, али да су починиоци били дисциплиновани и да је истражним органима требало много времена да истрагу спроведу до краја.

– Није искључено ни да су починиоци имали одређену врсту заштите, јер су се очигледно сматрали недодирљивим – наставља наш извор.

– Због тога ће се, у будућој истрази, проверавати и да ли је неко од наших колега имао удела у овој нечасној работи.

Из погона „Златаре“ РТБ краден је, како је установљено, златни прах иако ту радну јединицу обезбеђују наоружани стражари, а сама фабрика је комплетно покривена камерама.

– Принцип изношења златног праха је био врло једноставан – открио је раније наш извор.

– Пред камерама које не снимају звук, стражар би детектором за метал прешао преко радника, који је у одећи имао одређену количину златног праха. У нормалним околностима, детектор би се огласио ако би неки радник покушао да изнесе злато из погона. Међутим, ствар је у томе што детектор, када су починиоци претресани, уопште није био укључен.

Како нам је објаснио извор из истраге, пред камерама би изгледало да је све у реду, а заправо би починилац, без икаквих сметњи, износио злато из погона.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here