Kраљ Биби – премијер са најдужим стажом у историји Израела

Поделите:

Бењамин Нетањаху постао је премијер који је најдуже служио на позицији премијера у Израелу, отимајуц́и титулу оснивача и првог вође земље, Давида Бен-Гуриона.

Од суботе, човек којег и они који га воле и презиру зову краљ Биби, провео је 4,867 дана – више од 13 година – на позицији премиејра.

Током протекле две деценије, садашњи 69-годишњи бивши командос је више пута побеђивао на изборима на обећањима да ц́е Израел учинити сигурним и просперитетним.

“Он је убедио многе бираче да је незамењив”, рекао је Гидеон Рахат, професор политичких наука на Хебрејском универзитету у Јерусалиму и виши сарадник Института за демократију Израела.

Упркос пролазу кроз историјску прекретницу, Нетањаху још увек треба да победи на септембарским изборима и преживи три предстојец́а случаја корупције да би наставио свој дуги мандат.

Његови присташе тврде да Израел никада није био богатији, сигурнији или глобалније прихвац́ен, укључујуц́и и лидере арапских држава. Kритичари тврде да је отворио пукотине у израелском друштву, стигматизирао мањине како би победио на изборима, угушио прогресивни и активизам за људска права и охрабрио развој политике крајње деснице у владу.

На последњим изборима у априлу, оптужен је да је апеловао на расистичке бираче када је изјавио да Израел није “држава свих својих грађана”, мислећи на мањинско становништво у земљи на палестинске житеље. Нетањаху је касније склопио изборни пакт са групом екстремиста крајње деснице званом Јеврејска сила.У његовој странци, десничарском Ликуду, Нетањаху је остао на врху, чак и када су се појавили скандали и кризе, које би га могле оборити.

Он је веома талентован да не дозволи да било који изазивач расте у његовој партији. Свака особа која је изгледала чак и близу популарности била је некако избачена или неутралисана ”, рекао је Рахат. “Нико га није могао заменити.”

Године 1996. Нетаниаху је постао најмлађи премијер Израела, на платформи против покушаја прављења мировног договора, посебно споразума из Осла који су Палестинцима дали ограничену аутономију.

Под његовим водством, контрола над палестинским животом постала је укоријењена. Војна окупација Западне обале је строго управљана, док се изградња јеврејског насеља проширила, што је Нетањаху пружило подршку од периферних и насељеничких делова друштва.

Орит Галили-Зуцкер, савјетник за политичке комуникације који је радио с Нетаниахуом, изјавио је да је премијер од тада није донио “никакву храбру одлуку о израелско-арапском сукобу. Израел је остао заглављен и он је лично је профитирао од свог нултог напретка. ”

Нетањаху је такође успио да остане на власти тако дуго, рекла је она, тако што није кренула у велике војне кампање које су резултирале великим бројем израелских жртава, као што је то био либански рат 2006. године на чијем је челу био његов претходник Ехуд Олмерт.

И као човек који је направио паузу у политици као израелски дипломата који говори енглески, он је истакао, каже она, у кампањи и коришц́ењу телевизије и друштвених медија у циљу подршке.
Месец дана након што се успео да победи на изборима, није успио формирати коалициону владу. Уместо да ризикује да изгуби премијерску позицију од другог кандидата, он је одлучио да подстакне парламент да се распусти и распише нове изборе. Свеже анкете су заказане за 17. септембар, када је земља први пут одржала два избора у једној години.

Многи очекују да ће Нетањаху победити. Али чак и тада, он се суочава са највећим изазовом своје политичке каријере до сада: изгледима да се избори са три оптужнице за корупцију.

Само неколико седмица након избора, он ц́е бити позван на претпретресну расправу. Израелски државни тужилац је вец́ препоручио да буде оптужен.

Један случај укључује наводе о примању поклона, укључујући цигаре и шампањац од међународних милијардера, наводно у замјену за услуге. У другом, Нетањаху је оптужен да је у дослуху с најпродаванијим новинама у земљи како би нанео штету својој конкуренцији.

Трећи случај укључује тврдње да је Нетањаху понудио потицаје израелском телекомуникацијском оператеру Безек у замјену за позитивне приче о њему на веб-страници вијести које посједује.

Нетањаху је негирао све оптужбе, одбацивши их као лов на вјештице који су оркестрирали медији. Он није законски обавезан да поднесе оставку уколико није осуђен.

Превод Видовдан

theguardian.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here