Kralj Bibi – premijer sa najdužim stažom u istoriji Izraela

Podelite:

Benjamin Netanjahu postao je premijer koji je najduže služio na poziciji premijera u Izraelu, otimajući titulu osnivača i prvog vođe zemlje, Davida Ben-Guriona.

Od subote, čovek kojeg i oni koji ga vole i preziru zovu kralj Bibi, proveo je 4,867 dana – više od 13 godina – na poziciji premiejra.

Tokom protekle dve decenije, sadašnji 69-godišnji bivši komandos je više puta pobeđivao na izborima na obećanjima da će Izrael učiniti sigurnim i prosperitetnim.

“On je ubedio mnoge birače da je nezamenjiv”, rekao je Gideon Rahat, profesor političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i viši saradnik Instituta za demokratiju Izraela.

Uprkos prolazu kroz istorijsku prekretnicu, Netanjahu još uvek treba da pobedi na septembarskim izborima i preživi tri predstojeća slučaja korupcije da bi nastavio svoj dugi mandat.

Njegovi pristaše tvrde da Izrael nikada nije bio bogatiji, sigurniji ili globalnije prihvaćen, uključujući i lidere arapskih država. Kritičari tvrde da je otvorio pukotine u izraelskom društvu, stigmatizirao manjine kako bi pobedio na izborima, ugušio progresivni i aktivizam za ljudska prava i ohrabrio razvoj politike krajnje desnice u vladu.

Na poslednjim izborima u aprilu, optužen je da je apelovao na rasističke birače kada je izjavio da Izrael nije “država svih svojih građana”, misleći na manjinsko stanovništvo u zemlji na palestinske žitelje. Netanjahu je kasnije sklopio izborni pakt sa grupom ekstremista krajnje desnice zvanom Jevrejska sila.U njegovoj stranci, desničarskom Likudu, Netanjahu je ostao na vrhu, čak i kada su se pojavili skandali i krize, koje bi ga mogle oboriti.

On je veoma talentovan da ne dozvoli da bilo koji izazivač raste u njegovoj partiji. Svaka osoba koja je izgledala čak i blizu popularnosti bila je nekako izbačena ili neutralisana ”, rekao je Rahat. “Niko ga nije mogao zameniti.”

Godine 1996. Netaniahu je postao najmlađi premijer Izraela, na platformi protiv pokušaja pravljenja mirovnog dogovora, posebno sporazuma iz Osla koji su Palestincima dali ograničenu autonomiju.

Pod njegovim vodstvom, kontrola nad palestinskim životom postala je ukorijenjena. Vojna okupacija Zapadne obale je strogo upravljana, dok se izgradnja jevrejskog naselja proširila, što je Netanjahu pružilo podršku od perifernih i naseljeničkih delova društva.

Orit Galili-Zucker, savjetnik za političke komunikacije koji je radio s Netaniahuom, izjavio je da je premijer od tada nije donio “nikakvu hrabru odluku o izraelsko-arapskom sukobu. Izrael je ostao zaglavljen i on je lično je profitirao od svog nultog napretka. ”

Netanjahu je takođe uspio da ostane na vlasti tako dugo, rekla je ona, tako što nije krenula u velike vojne kampanje koje su rezultirale velikim brojem izraelskih žrtava, kao što je to bio libanski rat 2006. godine na čijem je čelu bio njegov prethodnik Ehud Olmert.

I kao čovek koji je napravio pauzu u politici kao izraelski diplomata koji govori engleski, on je istakao, kaže ona, u kampanji i korišćenju televizije i društvenih medija u cilju podrške.
Mesec dana nakon što se uspeo da pobedi na izborima, nije uspio formirati koalicionu vladu. Umesto da rizikuje da izgubi premijersku poziciju od drugog kandidata, on je odlučio da podstakne parlament da se raspusti i raspiše nove izbore. Sveže ankete su zakazane za 17. septembar, kada je zemlja prvi put održala dva izbora u jednoj godini.

Mnogi očekuju da će Netanjahu pobediti. Ali čak i tada, on se suočava sa najvećim izazovom svoje političke karijere do sada: izgledima da se izbori sa tri optužnice za korupciju.

Samo nekoliko sedmica nakon izbora, on će biti pozvan na pretpretresnu raspravu. Izraelski državni tužilac je već preporučio da bude optužen.

Jedan slučaj uključuje navode o primanju poklona, uključujući cigare i šampanjac od međunarodnih milijardera, navodno u zamjenu za usluge. U drugom, Netanjahu je optužen da je u dosluhu s najprodavanijim novinama u zemlji kako bi naneo štetu svojoj konkurenciji.

Treći slučaj uključuje tvrdnje da je Netanjahu ponudio poticaje izraelskom telekomunikacijskom operateru Bezek u zamjenu za pozitivne priče o njemu na veb-stranici vijesti koje posjeduje.

Netanjahu je negirao sve optužbe, odbacivši ih kao lov na vještice koji su orkestrirali mediji. On nije zakonski obavezan da podnese ostavku ukoliko nije osuđen.

Prevod Vidovdan

theguardian.com

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here