Kраљ Хенри VI имао “помоћника” у постељи

Поделите:

Више од 500 година је прошло откако је умро британски краљ Хенри VI(1421-1471), а угледни британски дневник “Гардијан” је сада објавио вест да су откривени документи из којих се види да је он свој брачни кревет делио са коморником – војводом од Сафолка.

Наиме, историчарка Лорен Џонсон је током истраживања архивске грађе и свих докумената која су се односила на краља Хенрија  VI, последњег из династије Ланкастера, открила да краљ у спаваћој соби са супругом Маргаретом од Анжуја, није био сам.

Хенри је био изузетно побожан, стидљив и повучен и поуздано се знало да је у брак ушао невин, а сада је нађен документ у коме пише да краљевски пар није био сам када су одлазили на спавање.

Kраљ и његова супруга су се осам година трудили да добију дете јер је Ланкастерима био потребан наследник престола и када се син коначно родио на двору су кружили гласови да га није зачео Хенри, већ неки од његових блиских пријатеља који су га редовно пратили у брачну постељу.

Лорен Џонсон је казала новинару Обзервера да се тако нешто није практиковало и да то указује на стерилитет владара коме нису помогле “инстукције” искусних пријатеља. У документу који помиње ове посете краљици “удвоје”, према речима Џонсонове, не наводи се да ли краљ није знао или хтео да уради што се од њега очекивало, што би био сигуран доказ да принцу Едварду није био биолошки отац.

Прва краљевска брачна ноћ конзумирана је пред публиком и тај обичај је у Енглеској уведен, према сачуваним списима, први пут 1420. године, када се оженио Хенри В, отац Хенрија VI . Младенци су тада добили да попију пехар вина и свештеник је благословио кревет.

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here