Kраљ Петар I: Моја ће војска поред хришћана затећи и Србе муслимане

Поделите:

Освајачка и непријатељска отоманска влада истребљује већ вековима ову нашу браћу, написао је краљ Петар 1912. године. Балкански савез, настао у раздобљу од 1904. до 1912, окупио је четири националне државе полуострва. Био је то велики тријумф идеје о ослобођењу и уједињењу полуострва

Замишљен као одбрамбени савез Србије, Бугарске, Грчке и Црне Горе, он се развијао у складу са догађајима на немирном полуострву. Неуспех реформи у Османском царству, пораз који је оно претрпело од Италије у Триполитанском рату и прогони балканских хришћана подстакли су стварање планова за заједнички рат. Преговори о подели етнички мешовитих крајева европске Турске сложене историје трајали су дуго и део отворених питања препуштен је на арбитражу руском цару. Kада је рат октобра 1912. коначно почео, војске балканских савезника су током првог месеца однеле значајне победе, пише Недељник.

У прогласу упућеном почетком рата, краљ Петар је написао следеће:

“Најновији догађаји ставили су опет на дневни ред решавање судбине Балканског полуострва, па с тим и судбину Старе Србије, те славне али тужне мајке наше Kраљевине, где је историјско језгро српске државе, старих краљева и царева, где су славне Немањићке престонице: новопазарски Рас, Приштина, Скопље, Призрен, где живе наша браћа по крви, по језику, по обичајима, по народној свести жељама и тежњама. Освајачка и непријатељска отоманска влада истребљује већ вековима ову нашу браћу…”

“… Ово неиздрживо стање гонило је стотинама година Србе да се селе из Старе Србије, а од последњега нашега рата с Турском сваке године прелазе у нашу Kраљевину хиљаде очајних и голих бегунаца. Њих је данас препуна Србија…”

“… Моја ће војска у Старој Србији, поред хришћана, затећи и Србе муслимане који су нама тако исто драги а с њима и Арбанасе, хришћане и муслимане, с којима наш народ живи заједно већ хиљаду и три стотине година, обично делећи с њима и срећу и несрећу. Ми им свима носимо слободу, братство, једнакост у свему са Србима.”

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here