Краљица ће због Брегзита морати да ИЗАБЕРЕ СТРАНУ

Поделите:

Велика Британија, некада синоним за политичку и дипломатску стабилност, постала је жртва хаоса након што су грађани на референдуму одржаном 2016. године гласали за излазак из Европске уније.

Тај догађај је, по свему судећи, изазвао наизглед неприметну поделу која је касније довела до политичког застоја. Врховни суд ће морати да предузме одређене кораке ове недеље, а како стваре тренутно стоје, страну би у крајњем случају морала би да изабере и актуелна британска владарка, Елизабета друга. Но, треба имати у виду да је то оно што времешна кралица настоји да избегне, пише амерички Си- Ен- Ен.

Kако ће се ствари одвијати у Врховном суду, зависи од тога колико је премијер Борис Џонсон успео у намери да придобије краљицу.

Џонсон је изјавио да је суспензија била неопходна како би парламент добио прилику за нови почетак, а политичке партије потребно време за одржавање годишњих конференција. Ипак, највиши суд Шкотске не мисли тако, те је прошле недеље речено да је циљ суспензије парламента било смањење расположивог времена за расправу о опцијама које се односе на Брегзит.

Kада је актуелни премијер упитан да ли је лагао краљицу, кратко је одговорио: “Апсолутно не.”

– Kао што рекох, Виши суд у Енглеској се усагласио са нашим ставовима – рекао је Џонсон позивајући се на пресуду које су у посебном случају донеле судије у Лондону.

Ствари, чини се, стоје другачије. Енглески суд је остао при ставу да нема моћ да одлучује о овом случају, који је потом доспео у надлежност Врховног суда. Једанест судија ће о овом питању одлуку донети ове недеље. Њихова пресуда ће бити обавезујућа.

Пред историчарима је сада тежак задатак будући да треба пронаћи случај премијера који је био проглашен кривим због довођења монарха у заблуду.

– Влада се мора придржавати закона – рекао је Вернон Богданор, професор са Kингс колеџа у Лондону и аутор књиге која се бавила питањем Брегзита у контексту британског устава.

– Ако је премијер прекршио закон, онда ће бити процесуиран и изведен пред суд као и било који други грађанин ове земље – додао је Богданор.

Евентуална одлука против владе могла би да доведе Џонсона у незгодну позицију јер би он у том случају морао да се врати краљици и затражи од ње да повуче његов претходни савет који се односио на суспензију.

Но, то не умањује чињеницу да би срамота за премијера значила срамоту и за самог монарха.

Kраљица чини све што може како не би напуштала оквире церемонијалних дужности и за разлику од колега у другим монархијама, попут Данске или Белгије, она себе не види као медијатора између сукобљених политичких партија.

Британска владарка задржава своју политичку независност уз помоћ давно установљене конвенције која предвиђа да монарх реагује само по савету премијера. Зато, када је Џонсон од ње затражио да одобри суспензију парламента, она је то учинила без да је довела у питање мишљење премијера.

Ипак, ако се успостави да краљици није дато детаљно објашњење суспензије, суд би могао да пресуди да је она доведена у заблуду.

Најгори сценарио за краљицу Елизабету би свакако био онај по којем би она сама морала да донесе политичку одлуку.

Шта ће се десити ако Врховни суд донесе пресуду на уштрб Џонсонове владе и затражи од њега да опозове парламент а он то одбије?

Извесно је да би јавност била узнемирена, а све очи би ођедном биле упрте у Бакингемску палату.

Да ли краљица треба да седи и чека да Џонсон реагује или да иде против конвенције и понаша се у складу са пресудом суда?

Одговори на ова питања биће доступни након пресуде Врховног суда која се очекује током ове недеље.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here