КРЕАТИВНОСТ ЛЕКАРА ХЕРОЈА: Спасава животе са аутоделовима и удицама

Поделите:

Доктор Еван Атар Адахар ради у невероватно лошим условима у Јужном Судана, али када некоме треба помоћ не тражи оправдања

ДОКТОР Еван Атар Адахар (52) спасава животе на јако креативан начин и то на једном од најопаснијих места на свету, граду Бунж у Јужном Судану. Нема ни анестетике ни рентген, струја сваки час нестаје, а пацијентима помаже користећи аутоделове и рибарске удице.

Др. Атар не покушава да налази оправдања. Сви имају право на медицинску негу, па макар лекар морао да прави конац за шавове или скида делове са кола како би уклонио плочу са кости или направио импровизован сто за операцију.

– Чак и када фале инструменти операција мора да се обави. Зашивали смо чак и удицама – објашњава пожртвовани лекар.

 

У најмлађој држави на свету сви су наоружани до зуба, па и они који долазе у импровизовану амбуланту, од обичних људи до чланова разних милиција, док је у задњих пет година убијено више од 100 хуманитараца. Болницу доктора Атара, која сада има 120 кревета, су једном приликом хтели да униште наоружани младићи али је он успео да смири тензије , па је чак и вођа паравојне формације која је активна у тој области наредио да се здравствена установа не дира.

Свакодневна опасност и одвојеност од најмилијих нису стали на пут племените мисије локалног јунака, чији тим недељно обави 50 операција. Своју жену и четворо деце виђа три пута годишње.

– Позвао сам породицу да дође и види шта радим. Када је супруга видела шта се дешава рекла је да је мој наш посао вредан жртвовања – поручио је хуманитарац који већ седам година спасава животе на најкреативније начине у најгорим условима.

(mirror.co.uk)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here