Креће танкер: Руски гас стиже у САД!

Поделите:

Сједињеним Америчким Државама биц́е испоручена прва серија гаса из пројекта „Јамал“, преноси лист „Комерсант“.

Лист наводи да ће танкер „Гаселис“, који припада француској компанији „Енџи“, превести гас из британске луке Ајл ов Грин до америчког терминала Еверет, који се налази у близини Бостона.

Према речима неколико саговорника новина, „Гаселис“ превози управо гас руског порекла. Танкер треба да стигне у САД 22. јануара, додаје „Комерсант“. Тај терет је прва увозна пошиљка која ц́е доц́и у Еверет још од 2014. године.

Наводи се да је танкер постављен на утовар у британској луци одмах након што је тамо крајем децембра истоварен танкер „Кристоф де Маржери“ са првом пошиљком руског течног природног гаса.

У почетку је „Новатек“ планирао да пошаље прву серију природног течног гаса на азијско тржиште, а потенцијални купац била је кинеска компанија ЦНПЦ. Затим је директор компаније Леонид Михелсон рекао да ц́е прва пошиљка отиц́и до „кц́ерке“ компаније — „Новатек гас и енергија“. Касније је саопштено да ц́е пошиљка бити достављена трговачкој „кц́ерки“ малезијског „Петронаса“.

„Чињеница да је крајњи купац био ’Енџи‘ објашњава се тиме да компанија има резервисане капацитете за регасификацију на терминалу Еверет за 6,9 милијарди кубних метара годишње“, пише лист.

„Јамал ТПГ“ реализује пројекат изградње постројења за течни природни гас на налазишту Јужно-Тамбејско. Акционари су „Новатек“ (50,1 одсто), француски „Тотал“ (20 одсто), кинески ЦНПЦ (20 одсто) и Фонд Пута свиле (9,9 одсто). У оквиру пројекат ће бити изграђене три технолошке линије капацитета по 5,5 милиона тона и једна допунска од милион тона. Производња течног природног гаса на првој производној линији почела је у децембру 2017. године.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here