KРИЛИ СМО МУ ПИШТОЉ ДА СЕ НЕ УБИЈЕ: Титов лични лекар открио које су му биле последње речи

Поделите:

Покрај Тита био је у његовим последњим данима, а све ово време било му је потребно да о томе отворено проговори

Лични лекар Јосипа Броза Тита написао је књигу “Тито између живота и смрти”, а у њој, између осталог, тврди да су последње Маршалове речи: “Шта све то значи?”

Доктор од поверења, Миломир Станковић испунио је наредбу и оставио своју жену у Београду и није је видио шест месеци, јер је био на поверљивом задатку.

Покрај Тита био је у његовим последњим данима, а све ово време било му је потребно да о томе отворено проговори.

У интервјуу за РТС Станковић наводи како је он први дао Титу дијагнозу која га је коштала живота, а открио је и детаље око ампутације Маршалове ноге за коју каже да је дошла прекасно.

Kазао је и како је све око Титовог лечења било у тајности те да није могао прихватити његову дијагнозу.

– Радило се о оклузивној ангиопатији која није била последица дијабетеса. То је било на бедреној артерији и била му је угрожена нога. Ја сам био одговоран и нешто сам морао учинити па сам га покушао наговорити да га прегледа лечнички конзилијум – присетио се Станковић.

Тито је наводно одбијао да прихвати дијагнозу, али након неког времена осетио је страшан бол у нози. Након наговарања допустио је да га прегледају два стручњака, један с истока, други са запада.

Они су, како говори Станковић, закључили да је Маршал у добром стању, али да му је нога угрожена.

– Рекао нам је: Ако моја нога оде, ја ћу сам себи пресудити. Kад је морао ићи у болницу, сакрили смо му пиштољ који је тајно чувао – говори Станковић, те додаје да нико није смео рећи да је ампутација неизбежна.

– Терапију која не делује продуљиживали су унедоглед. И све је било тако док се нога није осушила, кад се осушила, она је отровала организам. После ампутације био је задовољан јер је била успешна, али одуговлачење захвата узело је свој данак. Покушавали су га спасити на све могуће начине, инфузијама, трансфузијама – каже Станковић.

Доктор Станковић каже да не зна односе ли се његове последње речи на неке одлуке које је доносио или на лекаре који су обећавали да ће терапија успети. Али, већ средином фебруара 1980. више није могао говорити, а до краја живота био је на респиратору и у вештачкој коми. Преминуо је 4. маја.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here