Кривокапић о снимку са дочека Николе Каваје: У тој кући сам био случајно

Поделите:

Носилац изборне листе „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић потврдио је за Победу да је снимак, на којем се види да је био у кући Милете Павићевића на Драчу када је дочекан српски националиста и осуђени терориста Никола Каваја, аутентичан, али да је он тамо био случајно.

„Кад сам ушао унутра, видео сам симболе који су били ту, ја нити припадам четничком, нити партизанском покрету. Не могу да схватим било какве поруке тога типа које се импутирају мени ових дана. Мислим да је то било 1996. године, не могу да се сетим датума. За мене је то био неважан догађај у животу”, рекао је Кривокапић, пренела је Бета.

Казао је да зна ко је био Каваја, али да не прихвата ниједан облик тероризма.

„Знам да је Каваја био амерички грађанин, симбол неког борца против комунизма, али ниједан тероризам не прихватам. Сваки ми је стран, немам пиштољ, ни пушку и не волим оружје. Да ли сам негде некада био, апсолутно је тачно да јесам, а зашто се сада то протежира, то је само да би ми углед свели на меру која треба да одговори неким политичким ставовима. Све друго су приче које немају основа. Ако носим браду, не значи да сам четник. Не знам како ме неко може поистоветити са тим, ми живимо у 2020. години, о чему ми разговарамо, ко се бави тим данас? Ако некоме нешто значи, нека каже где сам био четник, када сам четовао, са ким. То је једина кућа у коју сам ушао и рекао да никад више у њу нећу крочити”, рекао је Кривокапић.

Указао је да не ради ни за кога, нити против некога. „Можда ће ми пронаћи да сам радио за Кинезе, да сам сарађивао са овим или оним. Сарађивао сам са свима и немам тај проблем. Не могу да схватим Црну Гору данас, 2020. да неко прича о томе да ли је професор Кривокапић четник. Зашто ми лепе етикете”, рекао је Кривокапић.

Упитао је зашто је „тај снимак сада толико значајан”.

Video Player

„Да ли то говори о Здравку Кривокапићу или некоме другом. Дајте да градимо Црну Гору, не бавимо се тиме ко је где био, са ким се срео”, казао је Кривокапић.

Рекао је да не жели да осуђује ни четнички, нити било који покрет, већ да их стави у контекст историје.

„Нека то ураде историчари”, рекао је Кривокапић

Према његовим речима, ниједан покрет није таквог карактера да је идеалан и да га треба идеалистички прихватити.

„Сваки је имао лепе и ружне ствари, треба историји то препустити, да нас политичари не свађају ко је био на којој страни. Да ли је 1941. година била таква каква јесте, била је, хајде да извучемо најбољу поруку за све нас, а не да се свађамо око тих питања. Да ли је био референдум 2006, јесте, хајде да се не делимо ко је био за, а ко против. Научимо како сви да допринесемо да будемо бољи, оставимо поруке свађања и поделе”, казао је Кривокапић.

На снимку из куће Павићевића, за који Кривокапић каже да је аутентичан, виде се слике Радована Караџића, али о њему Кривокапић није желео да говори, већ то, како је рекао, жели да остави историји.

Четнички војвода Милета Павићевић дан раније потврдио је Побједи да је снимак на којем се види дочек Каваје у његовој кући у Драчу, аутентичан.

У медијима и на друштвеним мрежама је објављен снимак с краја 1990-их година Кривокапића у друштву присталица Равногорског покрета из Другог светског рата, под сликом осуђеног за геноцид у Босни и Херцеговини Радована Караџића и у друштву српског националисте, осуђеног терористе и антикомунисте Николе Каваје, познатог као „ловац на Тита”.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here