Kршење протокола или увод у чистку у БИА

Поделите:

Присуство Горана Живаљевића у македонском парламенту током нереда питање је за Безбедносно-информативну агенцију будући да је он као официр за везу био дужан да се понаша у складу са дипломатским протоколом. А то значи да није требало да у то време буде на том месту, кажу за Данас извори из безбедносних кругова.

Саговорници Данаса истичу да сама чињеница што је Живаљевић био официр за везу БИА у Скопљу, у својству саветника у амбасади Србије, није спорна.

– Реч је о пракси уведеној пре петнаестак година да службе безбедности успоставе званичну међународну сарадњу. До повезивања је дошло услед проблематике борбе против тероризма, где је заједничко деловање неопходно, наводе саговорници Данаса. Додају и да се та сарадња одвија према строго утврђеним дипломатским правилима и процедурама.

Они процењују да објава вести о Живаљевићевом присуству није толико у вези са посетом америчког званичника Брајана Хојта Јиа Београду, колико са могућим сменама у Безбедносно-информативној агенцији које ће уследити доласком новог директора Братислава Гашића.

Наш лист током јучерашњег дана ни од Гашића, ни званично од БИА није добио одговор на питање да ли се Живаљевић задесио у македонском парламенту током нереда по службеној дужности и да ли ће можда бити опозван.

Kад је реч о могућим сменама у БИА, наши саговорници указују на анализе да службу безбедности чекају промене и услед евроинтеграције Србије, као и да западни стручњаци сматрају да постоје делови службе који су проруски оријентисани.

Информацију о присуству Живаљевића током нереда у Собрању објавила је македонска ТВ Телма, наводећи да је он ушао заједно са групом људи који су на силу нахрупили у македонски парламент. Та ТВ преноси и Живаљевићеву изјаву да је ту био по службеној дужности, да би видео да ли у инцидентима учествују особе из Србије, навијачи или екстремисти.

Поједини македонски извори наводе и да постоје индиције да је Живаљевић учествовао у организацији скупа у јуну прошле године у Москви, којем је присуствовао председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоиљковић, као регионални потписник руске иницијативе за формирање војно неутралне територије на Балкану. Истиче се и да је Живаљевић претходно службовао у Хрватској, али је под неразјашњеним околностима хитно морао да напусти ову земљу.

Моменти из биографије
Горан Живаљевић био је заменик шефа БИА од јануара 2003. до марта 2004. док се на њеном челу налазио Миша Милићевић. Његово име помиње се и у случају хапшења службеника тадашње Државне безбедности Владимира Николића у јесен 1999. Николић је испричао да се Живаљевић коректно понео према њему приликом саслушања и да му је скинуо кесу са главе, стављену приликом хапшења. Интересантно је да је Николић после 2000. био у дипломатској служби у Загребу, Трсту и Ријеци.

 

 

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here