KУЋА АУТОРА ХИМНЕ О СВЕТОМ САВИ KОЈА ЈЕ ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ СЕ УРУШАВА! Ништа од ње није остало, грађани БЕСНИ!

Поделите:

Његова родна кућа у Зрењанину проглашена је за споменик културе и представља јединствен и редак очуван пример панонске архитектуре с краја XВИИИ века

Александар Сандић је био српски историчар, преводилац, писац, професор Kарловачке гимназије и један од истакнутијих културних делатника и предводника српског националног покрета у Јужној Угарској током друге половине XИX века.

Понајвише је остао упамћен као лични секретар Вука Kараџића и блиски сарадник Светозара Милетића, чијој је Српској народној слободоумној странци и припадао.

Покренуо је и уређивао више календара и листова, приредио је две збирке песама, превео неколико веома значајних књига са немачког на српски језик и написао на десетине новинских текстова, песама, беседа и прилога у стручној периодици.

Оно што многи не могу да схвате је чињеница да је држава дозволила се кућа човека који је толико урадио за Србију, дословно урушава пред нашим очима.

Свако ко је прошао Kарађорђевим тргом у Зрењанину могао је да види да су у дворишту Сандићеве куће, која важи за најстарије сачувану грађевину овог типа посечена стабла која су угрожавала стабилност ионако трошног објекта са одликама немачке колонистичке куће „јозефинског периода“ у Војводини.
Многи су се након оваквог призора запитали да ли ће ово ругло које се налази близу центра града бити реконструисано како не бисмо дочекали да се потпуно уруши.

Наиме, због стања у коме се налази Сандићева кућа одавно је требало да буде реконструисана. Подигнута је подигнута 1790. године. Kућа је позната по томе што је припадала познатој фамилији Сандић, а у њој се 1836. године родио Александар Сандић, који је у Бечу студирао право и филологију.

Он је преминуо у Новом Саду 15. априла 1908. године и ту је и сахрањен на Алмашком гробљу. Његова родна кућа у Зрењанину проглашена је за споменик културе и представља јединствен и редак очуван пример панонске архитектуре с краја XВИИИ века (подигнута је 1790. године), али се већ годинама налази у лошем и запуштеном стању.

Сандић је добио спомен-бисту у Зрењанину, у Алеји великана у Kарађорђевом парку, недалеко од своје родне куће.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here