Kućanci postaju sveto mesto za pravoslavce

Podelite:

Celokupna parohija koju opslužujem broji 560 domova, to je oko 1.500 naših ljudi. Na tom prostoru 1991. godine služila su desetorica pravoslavnih sveštenika – podseća Dragan Gaćeša, paroh u rodnom selu patrijarha Pavla

 Rodno selo 44. patrijarha Srpske pravoslavne crkve postaće sveto mesto hodočašća za pravoslavnu omladinu celokupne vaseljene. Eparhija Pakračko-slavonska naumila je da tu, u Kućancima kod Donjeg Miholjca, opremi muzej posvećen Gojku Stojčeviću (1914–2009) i Zadužbinu patrijarha Pavla.

To nam pripoveda sveštenik Dragan Gaćeša (34), paroh pravoslavcima u tom delu Slavonije u Hrvatskoj. Dolazio je u Čačak tri puta od letos, jer su ovde, po zamisli profesora univerziteta dr Draga Miloševića, nedavno priređeni prvi „Dani patrijarha Pavla”, koji se zamonašio 1946. godine nedaleko odavde, u Blagoveštenju kablarskom, i svakog Petrovdana i Pavlovdana dolazio u svoj postrig. I Kućanci su onomad, na dan upokojenja Pavlovog (15. novembar) svetom službom i akademijom označili sećanje na omiljenog srpskog čoveka i kaluđera.

Mladi pop jezgrovito opisuje da stoluje u Slatini („Nije više Podravska, već samo Slatina”), pa veli:

– U Slatinu sam došao pre tačno sedam godina, pokrivam devet parohija, a to je ukupno trideset sela i dva grada. Živim u Slatini, tu imam crkvu i parohijski dom. Hram je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ostale parohije koje su mi poverene su: Gornji Miholjac sa selima Novaki, Kapinci i Španat; Voćin sa selima Kometnik, Sekulinci, Dobrići, Smude, Macute, Ćeralije, Rijenci i Bokane. Nekada su Smude i Macute bile zasebne parohije, a sad pripadaju Voćinu, zbog nedostatka naroda. Mikleuš sa selima Petrovac, sada Borik, Čačinci i Krasković; Donji Meljani sa selima Bistrica, Cabuna, Novo Kusonje, Donje Kusonje i Gornje Kusonje; Slatina sa selima Lukavac, Kozice i Bakić; Kućanci sa selima Krunoslavlje, Magadenovac i Brezovica; Kapelna sa selima Blanje, Bockovac, Gložđe, i grad Donji Miholjac – priča Dragan Gaćeša za „Politiku”.

I dodaje, setno:

– Celokupna parohija koju opslužujem broji 560 domova, to je oko 1.500 naših ljudi. Na prostoru parohije koju ja sad sam služim 1991. godine bila su desetorica sveštenika.

A kako živi pravoslavni narod u tom delu Hrvatske?

– Najčešće su to penzioneri, ima dosta zemljoradnika, ali i socijalnih slučajeva. Industrija i fabrike više ne rade, pa se ljudi snalaze po pilanama i manjim firmama. A veliki broj njih našao je sreću u zemljama Evropske unije.

Na pitanje dolaze li pravoslavci u crkvu, sveštenik odgovara:

– Pa, onako. Nema omladine koja bi se opet učila da živi sa crkvom. Dolaze samo o većim praznicima u priličnom broju, običnim nedeljama ima ih samo nekoliko na svetoj liturgiji. Ali brinu o svojim korenima. Koliko je to moguće, uče svoju decu ko su i šta su. Imamo i veronauku pri hramu Svetih apostola u Slatini i trudimo se da im pokažemo da su hrišćani i pravoslavci.

Popa u Čačku uvek dočekaju prijatelji Dejan Tutunović i njegova supruga Mirjana (devojačko Lovrić), koja je rođena u Kućancima. A kako mu je tamo gde živi?

– Moram ovako javno priznati da nas u Slatini niko ne dira i da do sada nisam imao nikakvih problema od strane hrvatskog naroda. Sa gradskim predstavnicima imam korektan odnos, a isto tako i sa rimokatoličkim sveštenicima.

I posebno ističe:

– Od kad je na čelu Eparhije pakračko-slavonske vladika Jovan stvari su krenule nabolje, obnavlja se i fizički, a i duhovno. Mnogi hramovi su dobili obnovljen lik. Prvenstvo naše eparhije su Episkopski dvor u Pakracu, Saborni hram Svete Trojice, manastir Jasenovac i Kućanci, rodno imanje patrijarha Pavla, i hram Svetih apostola Petra i Pavla, gde je kršten. Hram u Kućancima završavamo, ovih dana dolazi kameni ikonostas koji je delo akademskog vajara Mitra Petkovića iz Beograda. Još nedostaje da se uradi gornje mesto i episkopski tron. Postoji i parohijska kuća, koju takođe završavamo i obnavljamo, a koja nam služi da ugostimo hodočasnike i narod posle svetih bogosluženja.

Značajna okupljanja na molitvi u Kućancima su 13. jula, na Pavlovdan, kada je i hramovna slava, Usekovanje, 11. septembra, kada je rođen patrijarh Pavle i 15. novembar, dan njegovog upokojenja.

– Inače, svetu liturgiju u Kućancima služim jednom mesečno. Kućančani vole crkvu i dolaze na sveta bogosluženja.

Rodno imanje patrijarha Pavla, na vest da ga lokalne vlasti daju na prodaju, kupio je 2009. godine Milija Kostić, privrednik iz Čačka, za 15.000 evra, i poklonio ga Eparhiji slavonskoj.

Politika
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here